in

Proverena DIJETA za menopauzu i bolnu menstruaciju (JELOVNIK)

Menopauza znači prestanak funkcije jajnika, što dovodi do smanjenja nivoa estrogena i progesterona u telu žene. Ovaj prirodni gubitak hormona za pojedine žene može da bude dramatičan, jer uzrokuje brojne psihofizičke promene.

Pročitajte još: Dijeta PUN TANJIR: 10 namirnica koje možete jesti neograničeno! (MENI)

Savet koji je ključan je da se u jelovniku nađe što veći broj namirnica koje obiluju fitoestrogenima. Reč je o supstancama biljnog porekla koje svojom strukturom pokazuju sličnosti sa hormonima estrogenom i progesteronom.

Losos, skuša, haringa, sardele, inćuni…

Pored soje i proizvoda od soje, namirnice koje sadrže fitoestrogene su seme lana, crvena detelina, šargarepa, krompir, trešnje, biljna ulja.

Namirnice koje su saveznici ženama u menopoauzi su i losos, skuša, haringa, sardele, inćuni, jer su odličan izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina D i doprinose očuvanju zdravlja kostiju, srca i krvnih sudova.

Bademi, seme suncokreta, pšenične klice, lisnato zeleno povrće, maslinovo ulje su odličan izvor vitamina E, ključnog za elastičnost kože.

Pročitajte još: Letnja vegetarijanska DIJETA: Ukusna i efikasna! (JELOVNIK)

Osim promena u ishrani i druge promene životnih navika mogu da ublaže simptome menopauze. To su izbegavanje začinjene hrane, kofeina i alkohola, pojačana fizička aktivnost i meditacija.

Ovo je primer jelovnika na osnovu kojega možete da napravite i svoje kombinace za obroke.

Primer jelovnika

Doručak

Obrok koji ne bi trebalo da preskačete, kako se kasnije ne bi prejedali i uneli više kalorija nego što treba. Za doručak iskombinujte žitarice sa nekim mlečnim proizvodom, kuvano jaje, nemasan sir, sveže ceđeni voćni sok… Na taj način unesite dosta proteina i kalcijuma.

Pročitajte još: Najpopularnija DIJETA pred odlazak na odmor: Lubenica jelovnik

Užina

Napravite neku voćnu salatu ili pojedite neko voće, jer tako unesite vlakna.

Sardine i sardele Foto: Piksabej

Ručak

Ručak može da uključuje meso i povrće, mahunarke, soju, leblebije svežu salatu i kašiku nerafinisanog ulja. Važno je da ovim obrokom unesete dosta fitoestrogena.

Pročitajte još: Rotaciona DIJETA za avgust: Bez gladovanja gubi se 10 Kilograma! (SATNICA)

Večera

Večera se može sastojati od povrća i ribe, jedne grupe mlečnih proizvoda. Ovo je vreme za omega 3 masne kiseline, pa se potrudite da obroci u ovom delu dana budu bogati njima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU