in

Posle ovaca koje “kose”, Bečlije same zalivaju gradski park!

Beč se dosetio neverovatne ideje kako da spasi drveće od letnje žege.

Prvo se Beč dosetio da “zaposli” ovce da kose gradski park, a sada je Beč “zaposlio” građane da zalivaju park! “Pokroviteljstvo za zalivanje” je inicijativa koju grad Beč sprovodi kao pilot-projekat podržava profesionalno navodnjavanje gradskih stabala tokom dugog perioda letnjih vrelina.

Pročitajte još: SIBIRSKI LIMUN u saksiji: Sadrži SEDAM PUTA veću dozu vitamina C od običnog limuna!

Sami građani zalivaju drveće

U tu svrhu je u dve opštine devet hidranata preuređeno za lakše sipanje vode. Pokrovitelji su stanovnici koji su se dobrovoljno javili da sami tokom leta dodatno zalivaju stabla.

Beč posebno čuva svojih 500.000 gradskih stabala o kojima se brine Gradsko zelenilo. Godišnje se u gradu zasadi novih 4.500 stabala. Stabla pružaju hladovinu u gusto naseljenim delovima grada, vezuju prašinu i CO2 i otpuštaju kiseonik.

Beč traži još volontera za zalivanje drveća.

– Lepo je videti sa kojim entuzijazmom se Bečlije angažuju u svom naselju i za svoje životno okruženje.Trenutno tražimo još volontera koji će zalivati gradska stabla! Klimatske promene i vrućina u gradu opterećenje su za sve nas – kaže vice-gradonačelnica Beča KatrinGal.

Pročitajte još: Evo kako da sami testirate PH vrednost zemljišta: Razlog broj jedan za slabe i bolesne biljke! (TEST)

Volonteri dobijaju vreće za zalivanje

Klimatska kriza i dugi periodi vrelih dana iznad 30 stepeni Celzijusa nisu samo izazov za čoveka već iza stabla u gradu.

Volonteri u Beču mogu u mesnoj zajednici besplatno da dobiju plastičnu vreću za zalivanje, a voda se može sipati na obližnjim hidrantima koju su specijalno prilagođeni za tu svrhu.

Pročitajte još: Kako da vam AMARILIS cveta tokom cele zime? Ključ je u vremenu sadnje (FOTO)

U Beču postoji više od 1.000 automatskih postrojenja za navodnjavanje. Sva mlada stabla se tokom tri godine najmanje jednom nedeljno zalivaju ručno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU