in

Položaj repa otkriva šta vaša MAČKA zaista želi od vas

Položaj repa otkriva šta vaša MAČKA zaista želi od vas

Mačke imaju razne oblike komunikacije. Osim mjaukanja ove simpatične i pametne životinje za pokazivanje osećaja koriste specifične pokrete celim telom, a posebno repom.

Ako želite da savladate neverbalnu komunikaciju sa svojom macom, donosimo vam 9 položaja repa koji otkrivaju što ona želi da vam kaže.

1. PODIGNUTI ZAKRIVLJEN NA VRHU

Pozicija u kojoj rep mace stoji u obliku upitnika i podignut je visoko u vazduhu, znači da je vaš ljubimac vrlo zaigran i veseo. Reč je o prijateljskom položaju repa koji žudi za vašom pažnjom, ali i igrom i zajedničkom zabavom.

2. NAJEŽENI REP

Rep na kojem je dlaka naježena, zbog čega izgleda dvostruko deblji znak je straha kod mačke. Ako je maca uz to još i zalizala uši i savila leđa u luk reč je o odbrambenom stavu. Naime, u ovom položaju mačka izgleda veće i opasnije što bi joj u prirodi bilo vrlo važno kako bi se zaštitila od potencijalne opasnosti.

3. SPUŠTENI REP

Ako je vaša maca spustila rep uz tlo i lagano ga je savila na stranu to može da znači oklevanje. Takav položaj repa znači da je neko ili nešto zaokupilo njenu pažnju i da se ona zbog toga oseća nesigurno i postaje oprezna. Ova poza najčešće je vidljiva kada je maca izvan doma i kada osluškuje i ispituje prostor u kojem se nalazi.

4. REP RAVNO U VAZDUHU

Ako vaš kućni ljubimac drži repić ravno i visoko u vazduhu, znajte kako su njegove emocije vrlo pozitivne. Naime, ovaj položaj repa opisuje samopouzdanje, sreću i uzbuđenje. Maca u ovakvoj pozi vam se raduje, pozdravlja i želi vam dobrodošlicu.

5. OMOTANI REP

Ako maca leži i ima omotan rep oko nogu to opisuje maksimalnu opuštenost, zadovoljstvo i bezbrižnost. Ako pak vaš kućni ljubimac omota rep oko vas ili druge mace to je znak iskrenog prijateljstva. Ova poza opisuje i ljubav i veliko poverenje.

6. MAHANJE REPOM

Za razliku od psa koji mahanjem repom daje do znanja da je veseo i razigran, mace mašu repićem kada su iziritirane. Ova radnja opisuje ljutnju, a u nekim situacijama i strah i nepoverenje.

7. POLAKO POMERANJE REPA

Mace koje pomeraju rep polako, s jedne strane na drugu, ugledale su nešto što im je zaokupilo pažnju. Ovakvu radnju najčešće ćete videti na svojoj maci kada ugleda pticu, muvu ili pak fiksira igračku. Sledeći korak nakon mahanja repom najčešće je skok.

8. REP SPUŠTEN IZMEĐU NOGU

Dok pas maše repom iz potpuno drugog razloga od mace, kada je u pitanju povlačenje repa ispod tela razlog je isti. Ovaj položaj opisuje strah i pokornost, a mace ga najčešće pokazuju kada su vani ili pak u novoj i još neistraženoj okolini.

9. PODIGNUT REP KOJI SE TRESE

Ako maca drži rep uspravno i trese ga kao da je na vibraciji, reč je o govoru tela koji opisuje uzbuđenje i nestrpljenje, ali i sreću. To može da znači da je maca ulovila plen, ali i da je jako srećna što vas je ugledala, što vam može biti veliki kompliment, jer mace nikada ne lažu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU