in

“Pokušao sam sve da je spasim! Borili smo se!”

Doktor MonSef Dahman, koji je primio tu noć princezu Dajanu u kritičnom stanju, konačno je ispričao sve o kobnoj noći.

Pročitajte još: Viktorija Sikret ide u istoriju: Evo šta će se desiti sa njenim anđelima

– Spavao sam u prostoriji za odmor, kada me je dežurni anesteziolog probudio i rekao da imamo hitan slučaj – počeo je priču doktor i otkrio da u tom momentu nisu znali o kome je reč, ali je jedan anesteziolog prepoznala i zanemela:

Imala je obilno unutrašnje krvarenje

Princezu  Dajanu su odmah poslali na rendgen gde se ustanovilo da ima opasno unutrašnje krvarenje. U tom momentu, kako joj još uvek nisu ustanovili krvnu grupu primila je jedinicu nulte krvne grupe. Negde oko dva sata posle ponoći, doživela je drugi srčani zastoj – rekao je.

S obzirom da je princeza Dajana bila u veoma kritičnom stanju, zahtevala je odmah hirurški zahvat, tako da nije bilo vremena da se prebaci u operacionu salu. Zahvat je napravljen na licu mesta i tada je otkriveno da joj je oštećena srčana maramica.

– Napravio sam sve kako bi mogla da diše, srce joj nije radilo kako treba jer nije dobijalo dovoljno krvi. Prošlo je pola sata, znali smo da nam je potrebno čudo. Pozvan je najbolji francuski kardiohirurg, probudili su ga i izvukli iz kreveta da bi došao – dodao je lekar.


Utvrđeno je da joj je pokidana gornja leva plućna vena, na mestu gde se spaja sa srcem. Iako su uspeli da saniraju oštećenja već je bilo kasno, princezino srce je stalo još pre operacije, a veštačkim putem smo je održavali u životu.

– Probali smo masažu srca, deflibrilator, davali adrenalin, ali nije bilo spasa – zaključio je Dahman.

– “Borili smo se, sve smo probali, kada radite u ovakvoj situaciji, ne primećujete da prolazi vreme. Bolnica je jedan od najboljih hitnih centara u Francuskoj. Uspevali smo da spasimo ljude u puno gorem stanju od nje. Ponosili smo se time. Ali nju nismo uspeli – dodao je.

Tu noć Dahman nikada neće zaboraviti, a čitava situacija dobila je i jedan bizaran detalj

– Tek sledećeg jutra,  primetio sam da su mi klompe krvave. Na njima je bilo Dajanine krvi. Nisam stigao da ih očistim, a jednog od narednih dana, prišao mi je čovek dok sam bio u krugu bolnice i rekao mi da želi da kupi moje klompe, jer one na sebi imaju “plavu krv”. Fascinantno je dokle su ljudi spremni da idu – zaključio je doktor.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU