in

Pogledajte zbog čega ovo govorimo i radimo kada prizivamo sreću

Pogledajte zbog čega ovo govorimo i radimo kada prizivamo sreću

Izraz “da kucnem u drvo” je svima poznat i veoma se često koristi u svakodnevnom govoru. Ovu frazu izgovaramo dana želimo da prizovemo sreću, kada nekog hvalimo ili kada kažemo nešto lepo, pa nećemo da to ureknemo.

Evo objašnjenja kako je ta fraza nastala i zašto baš nju izgovaramo u ovim situacijama. 

Kucanje u drvo je stari paganski običaj. Naime, stari narodi su vjerovali da se u drveću žive dobri duhovi, pa je na neki način kucanje u drvo bilo i način prizivanja dobra.

Pročitajte još: Ima samo TRI pitanja: Ovaj najkraći TEST INTELIGENCIJE skoro niko nije uspeo da reši, a da li možete vi?

U hrišćanstvu se veruje da dodirivanje ili kucanje u drvo znači prizivanje Boga i traženje njegove zaštite. 

Drugi pak vjeruju da su ovu frazu počeli upotrebljavati rudari, tako što su često kucali o drvene stropove kako bi provjerili da je krov pod kojim rade siguran, odnosno da se neće obrušiti.

Drevni narodi su verovali da u drveću žive zli duhovi. Zbog toga su smatrali da kada pričamo o nečemu dobrom i lepom treba da kucnemo u drvo kako oni ne bi čuli i kako ne bi umešali svoje prste i sve pokvarili.

Ovo je jedan od najstarijih običaja kako na ovim prostorima, tako i širom sveta. Vezuje se za sreću, njeno prizivanje i teranje zlih duhova.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU