in

Pili su sok od BOROVNICA i desila se MAGIJA

Sada pravo vreme da uživate u plavim plodovima, koji su dobri za zdravlje.

Ako se jedu redovno kao voćni obrok borovnice deluju blagotvorno na srce, mozak i šećer u krvi.

Pročitajte još: Jedan list ČUVARKUĆE dnevno utiče na zdravlje celokupnog organizma, a u kombinaciji sa MEDOM je prava bomba! (RECEPT)

Borovnice su dobre za srce

Brojne studije utvrdile su vezu između borovnica odnosno hrane bogate flavonoidima i poboljšanog zdravlja srca. Neka istraživanja sugerišu da borovnice mogu da imaju značajne zdravstvene koristi za ljude sa visokim krvnim pritiskom, glavnim faktorom rizika za razvoj srčanih bolesti.

Dobre su za mozak, sprečavaju starenje.

Takođe, prema brojnim istraživanjima veći unos hrane bogate flavonoidima, poput borovnica povezan je sa boljom funkcijom mozga. Konzumiranje borovnica može da spreči oksidativni stres, koji ima važnu ulogu u procesu starenja.

Pročitajte još: Da li suplemente treba davati deci? Da, ali samo jedan vitamin

Pošto su borovnice bogate antioksidansima, one mogu da neutrališu neke slobodne radikale koji oštećuju DNK.

Borovnice imaju malo šećera

Borovnice sadrže umerene količine šećera i imaju nizak glikemijski indeks. To znači da nemaju štetne efekte na nivo šećera u krvi, što može biti posledica njihovog visokog sadržaja bioaktivnih jedinjenja. Brojne studije ukazuju na to da antocijani u borovnicama pomažu u kontroli šećera u krvi.

Borovnice su dobre za prevenciju kancera.

Oksidativno oštećenje DNK je svakodnevna pojava u svakom živom biću. Ona se dešavaju desetinu hiljada puta svaki dan u našem organizmu, što posledično dovodi do starenje i igraju ključnu ulogu u razvitku oboljenja kao što je kancer.

Pročitajte još: Izbacite KAMEN U BUBREGU uz pomoć ovog RECEPTA: Jeftina žitarica rešava problem za 10 dana!

U jednoj studiji 168 ljudi je pilo jedan litar mešanog soka borovnice i jabuke dnevno. Posle četiri nedelje, oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima smanjen za celih 20 procenata.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU