in

Ovo nikako ne treba prati u MAŠINI jer je možete trajno OŠTETITI

Iako nam se čini da u mašini za veš možemo da operemo sve što može da stane u bubanj, stručnjaci tvrde drugačije.

Mašine za pranje veša su nam olakšale život i bez njih je funkcionisanje nezamislivo. U njima peremo bukvalno sve: garderobu, veš, posteljinu, odnosno, sve što kapacitet bubnja može da primi.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan jer savremene mašine imaju veliku brzinu centrifuge, do 1200 obrtaja u minuti. To može da bude problem ako se u njima nalaze teški predmeti. 

Pročitajte još: Ne biste nikad pogodili RAZLOG: Zbog čega plastične KORPE ZA VEŠ imaju RUPICE?

Ono što nikako ne smete da ubacujete u mašinu za pranje veša su prostirke za kupatila.

“Problem je u tome što prostirke za kupatila upijaju toliko vode da su na kraju mnogo teže nego što mašina može da podnese. Naime, moderne mašine imaju puno veću brzinu centrifuge od mašina koje su pravljene ranije iz prošlih vremena, do 1200 obrtaja. Veće brzine centrifuge stvaraju veliku silu ako se u bubnju nalaze teški predmeti, a ta povećana težina oštećuje mašinu”, objasnio je Skot Flint, stručni tehničar za popravak električnih uređaja s 30 godina iskustva u tom poslu.

Napomenuo je da pranje prostirki u mašini rezultira začepljenjem odvodne pumpe i odvodnog kanala i pucanjem ležaja.

“Prostirke za kupatila često imaju gumenu podlogu koja se raspada tokom ciklusa pranja. Mali gumeni komadi  blokiraju odvodnu pumpu tako što začepljuju motor i odvod. Ipak, i prostirke bez gumene podloge mogu začepiti odvod ako se duga vlakna s prostirke odvoje tokom pranja”, rekao je Flint.

To što prostirku nije pametno oprati u mašini za pranje veša ne znači da mora da bude prljava. Napunite kadu toplom vodom, dodajte malo deterdženta i operite je ručno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU