in

Ovo je ZNAK da su vam jaja POKVARENA! Evo koliko dugo smeju da stoje

Ništa nije gore nego kada pojedete pokvarenu hranu, pogotovu ako je to jaje. Nakon Uskrsa ostane dosta nepojedenih, pa mnogi ne znaju koliko je od preostalih jaja zdravo, a koliko pokvareno.

Zapravo, nameće se logično pitanje – koliko dugo mogu da stoje i da se jedu, a da ne brinemo da će naš stomak biti “u bolovima”.

S obzirom na to da kada oljuštite jaje, ono postaje izloženo vazduhu i bakterijama i njegov “životni vek” se smanjuje. Tvrdo kuvano jaje može da ostane sveže do 7 dana, ali kada ga oljuštite – ono će ostati sveže samo 5 dana.

Da biste bili sigurni da će kuvana jaja biti bezbedna za jelo, ohladite ih odmah nakon kuvanja. Najbolje bi bilo da ih stavite u posudu sa ledom i odmah potom u frižider.

Jasan znak da su jaja pokvarena jeste naravno njihov miris.

Ako primetite da kuvana jaja imaju neprijatan miris, koji podseća na sumpor, odmah ih bacite.

Ukoliko je jaje u ljusci, moraćete da je razbijete kako biste ovo primetili.

Kada je reč o svežem jajetu, njegov rok trajanja je poprilično dug, ali ako se drži u frižideru.

pomoć kojih možete da proverite da li su vaša jaja u frižideru pokvarena.

1. Plutajući test

Ovaj test je veoma lagan i brzo se obavlja. Jednostavno ubacite jaje u sud sa vodom i posmatrajte da li jaje pluta. Ako vaše jaje pluta na vodi, onda je to siguran znak da je pokvareno. Sveže jaje uvek će potonuti na dno.

2. Test sa lampom

U zamračenoj prostoriji uperite lampu u jaje i posmatrajte. Kod svežeg jajeta primetićete vazduh na vrhu jajeta i okruglo žumance u sredini koje će biti svetlije boje. Ako je jaje pokvareno primetićete da je vazduh raspoređen po jajetu, a da je žumance nedefinisano i razređeno.

3. Mućkanje

Pokvareno jaje ne zove se mućak za džabe.  To je zato što pokvareno jaje ispušta zvuk kada se mućka. Ovo je još jedan način kako možete proveriti da li je jaje pokvareno ili ne.

4. Miris

Svima je poznat miris, tj smrad pokvarenog jajeta. Ako osetite sumpurast i jak smrad kada otvorite jaje, to je sguran znak da je jaje pokvareno i da ga treba baciti.

                     Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU