in

Oslobodite se stresa uz pomoć nekoliko LAKIH vežbi

Ukoliko dugo sedite na poslu kada stignete kući najgore je da legnete na kauč i gledate TV.

Nakupljni stres i stalne obaveze loše se odražavaju i na psihu i na telo. U vrtlogu svakodnevnice mnogi zaborave kako da se opuste i nisu ni svesni koliko trpe. Prijatna kupka, društvo prijatelja i zdravi zalogaji su vrlo važni. Međutim, još bitnija je fizička aktivnost. Ona je ključna za kvalitetan psiho-fizički odmor.

Pročitajte još: Crveno lice nakon treninga, da li treba da se zabrinemo?

Vežbe za opuštanje uma i zatezanje tela ne bi trebalo da budu previše naporne i fizički zahtevne. Zato predlažemo nekoliko vežbi istezanja. One doprinose da telo ostane u zavidnoj formi, a istovremeo relaksiraju i psihu.

Struk

Sedite na pete i kroz izdisaj spuštajte grudi prema podlozi. Pri tome ruke opružajte iznad glave. Istovremeno gurajte ramena što više ka podlozi, a kukove ka petama. Ovo je ujedno i idealna vežba za duboko opuštanje.

Zauzmite raskoračni stav, zategnite mišiće stomaka i ispravite leđa. Podignite jednu ruku, a drugu oslonite na bok. U tom položaju udahnite, a zatim kroz ravnomeran izdisaj polako savijajte gornji deo tela ka ruci na boku dok ne osetite prijatno istezanje oko struka. Položaj istezanja zadržite oko 10 sekundi, pa ponovite isto na suprotnu stranu.

Pročitajte još: Zašto HODANJE deluje kao MEDITACIJA?

Butine i struk

Iz sedećeg položaja raširite noge u stranu. Kolena treba da su zategnuta, tj. ispravljena, a gornji deo tela se iz tog položaja savija ka jednoj, a potom i drugoj nozi. Preporuka je da se prilikom savijanja u stranu sedalni deo ne odiže od podloge, već da ostane na njoj.

Vežba istezanja je dobra za one koji dugo sede

Zadnji mišići nogu

Zauzmite širi raskoračni stav. Zategnite kolena koliko vam mogućnosti dozvoljavaju. Ako vam je smanjena elastičnost zadnjih mišića nogu, dopušteno je blago savijanje kolena. Udahnite, pa kroz izdisaj spuštajte trup ka jednoj nozi. Trudite se da prilikom spuštanja leđa ostanu prava, a mišići stomaka zategnuti. Ako želite dodatno istezanje, lagano rukom prihvatite zglob noge i privucite grudi na butinu što više. Zadržite polo

Pročitajte još: Pet vežbi za TRBUŠNJAKE koji će se ugledati već posle dva dana (VIDEO)

Prednji mišići nogu

Stanite uspravno sa spojenim nogama. Savijte jednu nogu i uhvatite nožne prste rukom. Na izdisaj privlačite petu ka zadnjici. Sve vreme se trudite da održite ravnotežu dok stojite na jednoj nozi. Pri izvođenju ove vežbe istezanja bitno je da koleno noge koju istežemo držimo pored kolena noge na kojoj stojimo i da kuk blago guramo unapred – da bismo intenzivirali istezanje. Ponovite istezanje prednjeg butnog mišića i istezanjem druge noge.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU