in

Opada vam kosa i bole leđa? Postoje još 4 pokazatelja da vam nedostaje vitamin D!

Pandemija kovida 19 dodatno je ukazala na značaj vitamina D u očuvanju zdravlja.

Ovaj vitamin smatra se esencijalnim jer utiče na mnogobrojne procese u organizmu. Za razliku od drugih vitamina, on deluje poput hormona, a svaka ćelija u našem telu ima receptor za njega.

Pročitajte još: Biljke koje najbolje IZBACUJU TOKSINE: Stavite ih bokal sa vodom i OČISTITE TELO!

Preporučeni dnevni unos vitamina D obično je od 10 do 20 mikrograma, ali mnogi stručnjaci kažu da bi ga trebalo unositi više. Pogotovo zato što je njegov manjak vrlo čest, pa se procenjuje da oko milijardu ljudi širom sveta ima nizak nivo ovog vitamina u krvi.

Nivo vitamina D u kvri može laboratorijski da se odredi, ali to retko ko radi, pa sledećih šest znakova može da ukaže da bi trebalo da pojačte unos vitamina D, i bez laboratorijske provere.

Analiza nivoa vitamina D iz krvi se retko radi.

Smatra se da osobe koje imaju tamnu kosu, starije životne dobi sa prekomernom telesnom težinom, kao i oni koji ne jedu mnogo ribe ili mlečnih proizvoda imaju nedostatak ovog vitamina. Grupi onih koji su po pravilu u deficitu sa vitaminom D, pripadaju i oni koji žive na mestima sa malo sunca, osobe koje uvek koriste zaštitnu kremu za sunčanje i one koje mnogo vremena borave u zatvorenim prostorima.

Pročitajte još: Ruski lekar LAZAROV: Gospina trava pomaže kod ONKOLOŠKIH OBOLJENJA

Vitamin D se nalazi u nekim vrstama ribe i obogaćenim mlečnim proizvodima, mada je vrlo teško dobiti ga dovoljno samo iz hrane.

Bolovi u leđima

Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju na više načina. Za početak, poboljšava apsorpciju kalcijuma u telu, a bol u kostima i bol u donjem delu leđa mogu da budu znakovi niskog nivoa vitamina D u krvi. Istraživanje koje je obuhvatilo više od 9.000 starijih žena, otkrilo je da je veća mogućnost pojave bolova u leđima, uključujući jake bolove u leđima koji su ograničavali svakodnevne aktivnosti bilo primećeno kod žena koje su imali nizak nivo ovog vitamina.

Osećaj umora može da ima mnogo uzroka, a nedostatak vitamina D može biti jedan od njih. Nažalost, upravo se on često previdi kao potencijalni uzrok. Studije slučajeva pokazale su da vrlo nizak nivo vitamina D u krvi može da prouzrokuje umor koji ima ozbiljan negativan uticaj na kvalitet života.

Bol u leđima je najpouzdaniji znak nedostatka

Česte infekcije

Jedna od najvažnijih uloga vitamina D je jačanje imunološkog sistema kako bi on mogao da se bori protiv virusa i bakterija.

Pročitajte još: Da li suplemente treba davati deci? Da, ali samo jedan vitamin

On direktno “komunicira” sa ćelijama koje su odgovorne za borbu protiv infekcije, a ako ste skloni čestim prehladama ili gripu, nizak nivo vitamina D može da bude faktor koji tome doprinosi.

Suplementi Foto: Depozit

Depresija

Depresivno raspoloženje takođe može da bude znak nedostatka vitamina D. Istraživači su povezivali nedostatak ovog vitamina sa lošim raspoloženjem, posebno kod starijih odraslih osoba, a neke kontrolisane studije pokazale su da davanje vitamina D osobama sa njegovim manjkom pomaže u borbi protiv depresije, uključujući sezonsku depresiju koja se javlja tokom hladnijih meseci.

Kosa se gubi zbog stresa, ali i nedostatka vitamina D. Isto je sa depresijom.

Gubitak kose

Gubitak kose često se pripisuje stresu, što je sigurno čest uzrok. Međutim, kada je gubitak kose ozbiljan, to može da bude posledica bolesti ili nedostatka hranljivih sastojaka, a kod nekih žena on je povezan upravo sa niskim nivoom vitamina D.

Pročitajte još: Izbacite KAMEN U BUBREGU uz pomoć ovog RECEPTA: Jeftina žitarica rešava problem za 10 dana!

Teže zarastanje rana

Teško zarastanje rana nakon operacije ili povreda može da ukaže na deficit ovog vitamina. Naime, vitamin D povećava proizvodnju jedinjenja koja su ključna za formiranje nove kože kao dela procesa zarastanja rana, i ako ga nema dovoljno rane sporije zaceljuju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU