in

Ojačajte stabljiku ORHIDEJE preparatom sa belim lukom (RECEPT)

Ojačajte stabljiku ORHIDEJE preparatom sa belim lukom (RECEPT)

Donosimo vam savete iskusnih domaćica i cvećarki o tome kako pravilno primeniti i napraviti tinkturu od belog luka. Voda od belog luka ima dobra regenerativna svojstva – za oko dve nedelje spremna je da „stavi na noge“ čak i cvet koji nedostaje.

Pročitajte još: Citati dva SLAVNA pisca koji će vam pomoći da POBEDITE sebe: Oterajte nesreću i naučite da volite sebe

Dobro stimuliše proces rasta korenovog sistema biljke. I možda najvažnije, orhideja proizvodi svoje prelepo cveće. Svaki beli luk sadrži veliki broj korisnih supstanci, a to su sumpor i antioksidansi. Štiti sobnu biljku od svih vrsta opasnih i štetnih insekata i bakterija, a služi i kao antivirusni lek.

Za šta se koristi tinktura belog luka:

Pročitajte još:  Vreme je za poklanjanje: Idealni praznični pokloni kada ne znate šta da kupite

  • kada orhideja ne raste;
  • kada listovi i koren cveta slabo rastu, ili uopšte ne rastu;
  • kada su se u saksiji pojavili štetni insekti;
  • kada se na korenskom sistemu orhideje pojavljuje gljiva;
  • kada listovi žute i venu na sobnoj biljci;
  • nakon presađivanja jer pomaže biljci da se brzo rehabilituje na tlu;
  • za preradu zemljišta od nastalih bakterija.

Strogo je zabranjeno i ne možete zalivati orhideju samo belim lukom, to će uništiti cvet. Ovaj metod treba koristiti izuzetno retko, kada je sama biljka već veoma slaba, iu pravoj konzistenciji.

Priprema tinkture od belog luka

Uzmite dva srednja čena belog luka i jedan litar ključale vode. Očistite beli luk, a zatim dva čena belog luka provučemo kroz presu za beli luk ili samo sitno iseckamo beli luk. Zatim sipajte kuvanu vodu u posudu sa belim lukom i ostavite da se kuva nekoliko sati pod zatvorenim poklopcem na tamnom mestu. Posle nekog vremena procedite i onda možete primeniti zalivanje sobne biljke.

Pročitajte još: Poklon koji nikako ne smete da unesete u KUĆU: Feng šui stručnjaci savetuju da ga odmah bacite ili spalite (NG)

Upotreba uglavnom zavisi od obima korena orhideje i stepena zaraženosti. Savetuje se da samo pažljivo i pažljivo sipate malo smese u šerpu kako bi vlaga prošla u šerpu.

I ostavite orhideju da odstoji u konzistenciji belog luka oko pola sata. Završni proces je ispuštanje viška, preostale tečnosti u loncu. 

Pročitajte još: Tajni sastojak za SAVRŠEN PREBRANAC: Iskusne domaćice podelile tradicionalni način pripreme (RECEPT)

Koristeći tinkturu belog luka kao đubrivo za orhideju, značajno povećavate rast cveta i dezinfikujete ga od štetnih insekata i bakterija.

Bonus video:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU