in

Od davnina se koristio u narodnoj medicini, a svojom aromom poboljšava svako jelo! (VIDEO)

Biljka paškanat predstavlja jedan izuzetno zdrav koren beličaste boje. Vrlo je aromatičan, stoga je cenjen kao začin u kuhinji.

Paškanat je ukusna biljka u jelima, ali je još više cenjen zbog svog izuzetno povovoljnog dejstva na organizam. Upravo zbog idealnog spoja ukusa i zdravlja, ubraja se među najvrednije povrtarske kulture.

Kako izgleda paškanat?

U pitanju je žilavo, krtolasto povrće, nalih na šargarepu, samo što je bele boje. Ima nazubljene jarko zelene listove, koji rastu od 50-100 cm u visinu.

Pročitajte još: Napravite “ŠAMPANJAC” od ZOVE i uživajte u osvežavajućem soku! (RECEPT/VIDEO)

Ukus 

Svi delovi ove izuzetne biljke su svojstvenog, jakog i prijatnog, aromatičnog začinskog mirisa i slatkastog ukusa. Miris i ukus paškanata, potiču od njegovog aromatičnog ulja, koga ponajviše ima u samim plodovima.

Rimski car Tiberije, toliko je jeo ovu biljku da ju je dopremao u Rim sa obala reke Rajne. Štaviše, sva pobeđena plemena su danak plaćala, između ostalog, u paškanatu.

Sastav paškanata 

Energetska vrednost 100 grama jestivog dela paškanata, približno odgovara energetskoj vrednosti 100 grama mleka.

Pola šolje paškanata sadrži 50 kalorija, 0 g masti, 0 mg holesterola, natrijum, 12 g ugljenih hidrata, 3 g dijetetskih vlakana, 3 g šećera, 1 g proteina, vitamin C, kalcijum i gvožđe.

Paškanat je veoma bogat belančevinama, ugljenim hidratima, celulozom, natrijumom, cinkom, manganom, bakrom, folnom kiselinom i vitaminima PP, A, B i E. U korenu paškanata se nalaze i velike količine vitamina B3.

Pročitajte još: MED OD BOROVIH IGLICA – tradicionalan recept: Pune su vitamina C, podižu imunitet i oslobađaju vas upornog kašlja! (RECEPT/VIDEO)

Paškanat je odličan za zdravlje

Paškanat je bogat vitaminom C, vitaminima B-grupa, gvožđem, kalijumom, bakrom, sumporom . Sadrži alkaloidni pastinacin koji pomaže kod grčeva u želucu.

  • poboljšava varenje
  • jača zidove krvnih sudova
  • prirodni diuretik (stimuliše izlučivanje mokraće)
  • ima blago umirujuće dejstvo
  • snižava krvi pritisak
  • poboljšava apetit

Seckano lišće paškanata nemojte kuvati. Ono se dodaje u jelo nakon kuvanja. Isto važi i za lišće peršuna i celera.

Recept za čaj od paškanata

Pomaže kod izacivanja kamena i peska u bubregu

Postupak: narendajte koren paškanata i dve kašičice se potope u dve šolje kipuće vode i ostavi se pola sata, pa se nakon toga smesa procedi i odmah pije. To je doza koja se konzumira triput dnevno pre obroka, a lečenje traje 20 dana.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU