in

NJih uvek morate imati na umu

Bonton je skup pravila lepog i uljudnog ponašanja, i različite sadržine prisutan je u gotovo svim društvima. Reč bonton francuskog je porekla i u prevodu znači otmeno ponašanje.

Sa protokom vremena, pravila lepog ponašanja su se menjala, prilagođavajući se savremenim načinima života.

Recimo, nekada je bilo krajnje nezamislimo da žena zapali cigaru, a pripadnici jačeg pola morali su da presvuku garderobu koja se oseća na dim, ukoliko borave u ženskom društvu.

Koja to pravila danas važe?

1. Ulazak i izlazak iz restorana

Dame imaju prednost – to skoro svako zna. Međutim, postoje izuzeci. Pri ulasku u neki ugostiteljski objekat, pravilo je da muškarac prvi ulazi kako se žena ne bi prva susrela sa neugodnim situacijama. Odnosno, jači pol je taj koji krči put i bira sto u restoranu.

Pročitajte još: Proleće je počelo 21. marta: Evo zašto se DATUM MENJA svake godine

2. Skidanje kape, šešira ili rukavica

I danas važi pravilo da, kada muškarac sretne ženu u prolazu ili nekoj prostoriji, skida šešir, kapu, rukavice u zavisnosti šta nosi u tom trenutku. Sa druge strane, nežniji pol to nikako ne čini.

3. Escajg

Kada je escajg u pitanju, postoji mnogo pravila i mišljenja kako se pravilno postavlja i kojim se priborom jede. Ali, postoji jedno pravilo koje je opšteprihvaćeno svuda, a to je da se pribor za jelo nikada ne ostavlja na ivicama tanjira tokom obeda. Viljuška i nož se odlažu ukršteni u tanjiru.

4. Lift

Po bontonu, žena je ta koja prva ulazi i izlazi u lift. Postoje teorije koje kažu da bi zapravo muškarac trebalo da bude taj koji prvi ulazi u lift kako bi proverio sigurnost lifta. Cigarete, kao i guranje, buka, smatraju se izuzetno neprijatnim za male i skučene prostore kakav je lift.

Pročitajte još: Kada pada Uskrs 2022? Evo kada proslavljamo pravoslavni, a kada katolički Uskrs

5. Pridržavanje kaputa

Gotovo svi znamo da će pravi kavaljer uvek pridržati kaput dami i privući stolicu. Ali, postoji izuzetak i od ovog pravila! Naime,ovo je dužnost isključivo daminog pratioca, ali ne i konobara. Ukoliko se konobar ponudi da to uradi, pratilac tu ponudu treba da odbije i preuzme na sebe tu obavezu.

6. Popravljanje sminke

Ako vam se šminka razmaže ili se pokvari, pravila uljudnog ponašanja nalažu da je možete popraviti isključivo u toaletu. Popravljanje šminke u samoj sali restorana ili kafića, za stolom smatra se manje pristojnim.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU