in

Najbolji PRIRODNI LEKOVI ZA OPEKOTINE OD SUNCA, smiriće vašu kožu odmah

Najbolji PRIRODNI LEKOVI ZA OPEKOTINE OD SUNCA, smiriće vašu kožu odmah

Sezona kupanja i sunčanja uveliko je počela a većina zaboravlja šta to sa sobom nosi. Pored bezbroj dobrih stvari koje nam leto donosi, ima i onih malo lošijih.

Većina ljudi požurila je da se okupa na najbližem bazenu, da oganizuje letovanje ili jednostvavno druženje u prirodi po lepom vremenu. Ono što većina zaboravlja je da je sunce u ovo doba godine najjače i najštetnije a da naša koža nije za to pripremljena.

Preko leta, zaštitni faktor je obavezan a ukoliko se slučajno nađete nepripremljeni na suncu i izgorite ovo su načini da opekotine ublažite.

HLADNE OBLOGE

Hladne obloge nanesite na deo tela koji je izgoreo da bi temperaturu kože povratili u normalu. Ukoliko vam je izgorelo celo telo možete se istuširati hladnom vodom

JOGURT I KISELO MLEKO

Jogurt i kiselo mleko imaju veću pH vrednost te su jako delotvorni za rashlađivanje. Nanesite ih na crvenilo i pustite da odstoje.

ČAJ

Skuvajte čaj, izvadite kesice i pustite ih da se ohlade. Kada su se ohladile, stavite kesice od čaja na opekotinu. Najefikasniji je crni čaj jer može da isisa toplotu iz opekotine.

Foto: Unslash

TEČNOST

Neophodno je da ukoliko ste izgoreli pijete mnogo tečnosti, najbolje vode. Vaša koža je suva, što znači da je vašem organizmu potrebna hidratacija da bi uspeo da oporavi kožu.

MLEKO

Mleko sadrži A i D vitamine, aminokiseline i masnoće koji pomažu u regeneraciji i oporavku kože. Nanesite mleko na krpu ili peškir i držite na izgorelom mestu.

SODA BIKARBONA

Sodu bikarbodu pomešajte sa malo vode dok se ne napravi smesa u obliku paste. Pastu nanesite na izirititanu površinu kože.

Pročitajte još: Muči vas alergija na AMBROZIJU? Poznata doktorka otkriva najbolje rešenje ovog problema bez neželjenih efekata

JABUKOVO SIRĆE

Sirće sipajte u bocu sa raspršivačem i naprskajte izgoreli deo. Ovo će vam pomoći da rashladite kožu.

KRASTAVAC

Krastavac je prirodni antioksidant. Iako nije dokazano da direktno pomaže pri opekotinama, sigurno ćete osetiti olakšanje.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU