in

Na šta treba da obrate pažnju vlasnici kućnih ljubimaca?

Ukoliko se odlučite da svog psa izvedete na trčanje i igranje na snegu, ipak morate da povedete računa, jer i ispod snega vrebaju potencijalne opasnosti.

Za patuljastog šnaucera kažu da je mali pas sa velikim srcem, ali i to srce treba da izdrži ovako niske temperature kada mora da izađe napolje. Doktor veterinarske medicine Dejan Milošević daje nekoliko saveta.

Kako da pas prebrodi zimu?

Svojim ljubimcima obezbedite odgovarajuću garderobu

Dugodlaki kućni ljubimci obično su otporniji na hladnoću, ali kratkodlakim ili onima s kraćim nogama je hladnije, pa zbog toga bi morali imati odgovarajuću odeću specijalno napravljenu za njih. Čak i ako svom ljubimcu pre šetnje obučete kaput ili jaknu, pazite da ne ostane predugo na hladnoći ili pod snegom.

Za male pse je veoma važno da ne upadnu u sneg, jer im brzo postaje hladno. Ako pas počne da cvili, drhti ili usporeno diše, znači da mu je hladno i da je vreme da se vratite kući na toplo.

Pročitajte još: Ovi PSI bi mogli da budu PRIJATELJI sa mačkama

Voditi računa da ne jedu sneg

I još nešto – ne dozvolite psu da jede sneg jer može dobiti upalu grla i neke druge infekcije. Takođe, vazduh u velikim gradovima je prilično zagađen, tako da ni sneg nije potpuno čist i neće nikako biti dobro za vašeg ljubimca da ga jede.  

Šta ako pas upadne u stanje hipotermije

Vodite računa da pas ne upadne u stanje hipotermije, stanje koje se javlja kada telesna temperatura padne ispod normalne. Ako temperatura psa nastavi da opada, mišići se ukoče, disanje i otkucaji srca usporavaju – to može biti opasno za njega. 

Tada bi psa trebalo zagrejati – umotati u neko ćebe i uneti u toplo. Takođe, trebalo bi mu  dati da pije toplu tečnost.

Pesak i so mogu da iritiraju šape

Zimi se klizavi trotoari posipaju solju, zbog čega se jastučići na šapama pasa suše, što može dovesti do iritacije. Preduzmite mere na vreme – odmah nakon šetnje, operite šape toplom vodom i obrišite. Redovno proveravajte jastučiće šapa – ako primetite suvoću ili pukotine, kupite specijalnu omekšavajuću kremu u veterinarskoj apoteci.

I još nešto, ukoliko je vaš pas trčao kroz duboke snežne nanose, bilo bi korisno da mu operete i stomak.  

Topla kućica i više proteinske hrane za dvorišne pse

Boraveći napolju na hladnom, pas troši više energije nego leti, jer se, pored uobičajenih istrčavanja, energija troši i na zagrevanje.

Ne zaboravite da svom ljubimcu date dosta proteinske hrane kako bi imao dovoljno snage. Dvorišnim psima obezbediti toplu kućicu i mlaku vodu i ne ostavljajte je da se zaledi.  

Pročitajte još: Da li je ovo i vaš problem? Kako da najlakše uklonimo MAČIJE DLAKE sa prekrivača i kreveta?

Psi se zimi češće izgube

Vodite računa da vam je pas stalno na oku, jer činjenice govore da se zimi češće gube. Brže se smrači, a psi koji u sumrak ne vide tako dobro kao mačke, ne pronalaze lako put nazad do vlasnika kada se prilično udalje. Ali šta je sa mirisom? Takođe, psu je teže da pronađe put po mirisu zimi nego leti, jer sneg i led manje zadržavaju mirise.

Kao što vidite, u ovim savetima nema ništa komplikovano, ali će vam sigurno koristiti – ako sve uradite kako treba, onda će vaš ljubimac bez problema izdržati i veoma jake mrazeve.