in

Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake, čine impresivnu sliku ove oaze netaknute prirode.

Selo Gostilje, po kojem vodopad nosi naziv, nalazi se nadomak Zlatibora. Od Beograda je udaljeno oko 250 km, od Užica 30 km i oko 20 km od centra Zlatibora.

Vodopad na gostiljskoj reci posebno je obeležje ovog kraja. Slapovi, virovi i vodopad, okruženi lekoviti biljem, borovom i bukovom šumom, čine ovaj predeo neodoljivom prirodnom lepotom.


Vodopad se nalazi na Gostiljskom potoku (poznatom i pod imenom Vrelo) na 850 metara nadmorske visine. Visok je 20 metara, bogat vodom i u sušnom periodu, pa predstavlja atrakciju i tokom letnjih meseci. U toplim letnjim mesecima ovde je temperatura i po nekoliko stepeni niža, pa je boravak na vodopadu prijatan.

Majušno, lepo uređeno selo na jugoistočnoj strani zlatiborske visoravni, oko 30 km jugoistočno od Zlatibora, pored puta Zlatibor-Nova Varoš nalazi se LJubiš. U dolini reke LJubišnice, ispod vrhova Čigote, Murtenice i Borkovca, selo LJubiš obiluje prekrasnom prirodom, mirom, tišinom, cvrkutom ptica i preduzimljivim, mudrim i vrednim domaćinima.

PRIČITAJTE JOŠ: Na samo 40 kilometara od Beograda nalazi se mesto koje će vas OČARATI! (FOTO/VIDEO)

Selo LJubiš je okruženo gustim borovima i važi za jedno od najlepših sela zlatiborskog kraja, koje je u svojim pesmama opisao gospodin LJubivoje Ršumović – jedan od njegovih najčuvenijih predstavnika.


Mesto gde se noću kupaju vile i večno vežu zaljubljene

Od davnina postoji priča da se pod gostiljskim vodopadom noću kupaju vile čije čini, kaže verovanje, večno vežu zaljubljene. Kad momak i devojka prođu iza vodopada, pričaju Gostiljci, cvetaće im ljubav i pratiti ih sreća do kraja života.

 


Među turistima koji posećuju Zlatibor ima i parova pridošlih u Gostilje samo da bi se vilinskim činima neraskidivo vezali. Takođe se mogu videti oni koji su nekad dolazili kao momak i devojka da prođu kroz vodopad, sad dolaze kao supružnici.

-Pod vodopadom smo u imali dosta veridbi, čak se i jedan par mladenaca iz Republike Srpske venčao ovde pred matičarem kog su doveli – prenosi Miroslav Tucović.

 


Ako želite da se okupate u senci borova, napijete vode sa izvora ili nadišete svežeg planinskog vazduha, rodni kraj generala Smiljanića je idealno mesto za to.

O generalu ćemo neki drugi put, a vi uživajte u fotograijama najčarobnijeg mesta u Srbiji.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUK