in

Muž je ostavio jer nije mogla da mu rodi NASLEDNIKA, a ceo SVET je bio lud za njom

Kada je početkom jula 2013. godine umrla Favzija Fuad, o tome su pisali čak i zapadni mediji.

Ipak, ako je vest stigla do naslovih strana, uglavnom se zadržavala na tome da je preminula egipatska princeza i bivša iranska kraljica, supruga kontroverznog šaha Mohameda Raze Pahlavija. A, Favzija je bila mnogo više!

Pročitajte još: Bolna životna priča našeg glumca: Verenica mu je umrla trudna na rukama, preminuo je sam u bedi

Samo nekoliko decenija ranije, činilo se da ima sve – moć, bogatstvo i, iznad svega – lepotu! Modni kreatori i zapadni mediji “jeli su joj iz ruke”, a dobila je i nadimak koji će joj obeležiti život – azijska Venera.


Princeza Favzija rodila se davne 1921. kao najstarija ćerka egipatskog kralja Fuada I i njegove druge žene, kraljice Nazli Sabari. I, na početku je sve izgledalo kao u bajci – princeza je važila za najlepšu ženu Egipta kojoj su zapadni mediji nadenuli nadimak – azijska Venera.

– Ako bi Botičeli ikada poželeo da reinkarnira i ponovo naslika svoju čuvenu Veneru, ali poreklom iz Afrike, verovatno bi za modela izabrao princezu i kraljicu Faziju Fuad. Savršeno bi na platno preneo njeno srcoliko lice, predivne plave oči, rumene usne i savršenu kosu boje kestena – kazao je jednom čuveni fotograf Sesil Beaton, opisujući princezu i nazivajući je čak – najlepšom ženom sveta.


Izuzetne lepote, otmena i dostojanstvena, Favzija je obrazovana u Švajcarskoj i pored arapskog tečno je govorila i francuski i engleski. Bila je omiljena među članovima svoje porodice i detinjstvo i mladost je provela okružena pažnjom i luksuzom.

– Bila je krajnje naivna, previše zaštićena, zamotanu u poklon, kao neka malu devojčica – opisao ju je godinama kasnije jedan od njenih dvorjana.

Ipak, Favzijin život uskoro će se drastično promeniti – isprošena je kada joj je bilo 17 godina i 1939. udala se za Mohameda Razu Pahlavija, budućeg šaha Irana.

I nisu “živeli srećno do kraja života”

Brak je bio ugovoren, ali svedoci kažu da se par sa medenog meseca vratio zaljubljen. Oboje su bili mladi, otmeni i zapadni svet je sa divljenjen pričao o budućem monarhu i njegovoj divnoj ženi. O Favzijinoj lepoti čulo se i van granica Irana i Egipta – po venčanju za princa, pojavila se na naslovnoj strani magazina “Life” sa naslovom “Azijska Venera”.

Raza Pahlavi je 1941. postao šah Irana i Favzija je pored njega dospela na tron ali, ironično – bio je to kraj njihove bajke.

Konzervativni Iran nikako nije odgovarao mladoj kraljici naviknutoj na Evropske stadarde. “Kamen spoticanja” bila je i šahova majka Tadž Ol Moluk koja je stalno pokušavala da kontroliše “nestašnu” snaju, a nije pomoglo ni to što se šah uskoro upustio u brojne ljubavne afere.


Dodatan pritisak stvarala je i činjenica da Favzija nije rodila muško potomstvo. Rođena je “samo” princeza Šahnaz Pahlavi. U svetu u kome samo sin može obezbediti sigurnost trona ovo je postao problem. Šuškalo se da šah planira da dovede drugu, možda i treći ženu koje će mu obezbediti naslednika, i Favzija je zapala u depresiju. Smršala je, izgledala je nesrećno i skoro pa – bolesno.

Povratak kući i “živeli su srećno do kraja života”

Kraljica Favzija je otišla u rodni Egipat kako bi se oporavila i – više se nikada nije vratila u Iran. Odbijala je i pomisao na to i od supruga tražila razvod. Godine 1948. par se i službeno razveo.

Ipak, Favzija je za ovo morala da plati najveću cenu – jedan od uslova za razvod je bio i taj da njena ćerka mora da ostane u Iranu i bude tamo vaspitana.


Godine 1949. lepa princeza se udala po drugi put, ovog puta za svog sunarodnika – egipatskog ministra i aristokratu Ismaila Huseina Širina. Ovaj brak je bio srećniji – par je živeo zajedno do smrti Ismaila 1994. godine. Imali su dvoje dece – sina i ćerku.

Princeza Favzija je postala Favzija Širin kada je lišena svih kraljevskih obeležja po ukidanju monarhije u Egiptu 1952. Ipak, to ne znači da nije bila srećna – do kraja života ostala je da živi u svojoj rodnoj zemlji, u Aleksandriji, na obali Sredozemnog mora.


Tu je i umrla 2. jula 2013. u 91. godini života kao najstariji član svoje dinastije koji je živeo u Egiptu. Dočekala je da vidi pad svoje dinastije, ali i dinastije Raze Pahlavija, dve egipatske revolucije i smrt oba supruga.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU