in

Mnogi ga izbegavaju, ali nutricionisti objašnjavaju da može biti i te kako zdrav i dobar izbor

Mnogi ga izbegavaju, ali nutricionisti objašnjavaju da može biti i te kako zdrav i dobar izbor

Fermentisani mlečni proizvodi, poput jogurta i kefira, imaju višestruku korist po zdravlje – doprinose normalizaciji rada probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite creva od parazita itd. jer su bogate proteinima, kalcijumom (koji jača koštano tkivo) i bifidobakterijama. Bifidobakterije se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa.

U prodavnicama možemo naći bezbroj vrsta ovih mlečnih proizvoda. Kada je izbor jogurta u pitanju, mnogi izbegavaju punomasni misleći da negativno utiče na liniju ili šećer u krvi, ali da li je to baš tako?

LJudi se boje punomasnog jogurta zbog sadržaja zasićenih masti i rizika od povišenog holesterola. Ali, istraživanja u vezi mlečnih proizvoda nisu definitivno dokazala da postoji dokaz da punomasni mlečni proizvodi negativno utiču na ove parametre – objašnjava nutricionista Rahaf al Boči.

U nekim slučajevima, punomasni jogurt je zdraviji izbor jer sadrži manje šećera. To se dešava zato što jogurt kom je oduzet deo masnoće nema tako pun ukus, što se nadoknađuje nekada upravo šećerom. To znaci, da će vam verovatno manje skočiti šećer u krvi nakon njegove konzumacije.

Ono što bi trebalo da izbegavate jesu jogurti sa voćem i drugim dodacima jer mogu biti puni šečera.

Dijetetičarka po ienu Džeklin London slaže se da je punomasni jogurt dobar izvor:

Punomasni jogurt vam neće naglo podići šećer, a dobićete i prirodne proteine zbog čega ćete duže biti siti.

Sa ovim se složio i nutricionista Al Boči:

Punomasni mlečni proizvodi su, jednostavno, i ukusniji. Bolji su kada je u pitanju sastav, duže vas drže sitim i tekstura je prijatnija. Dobijate i dozu probiotika, a ne dodati šećer.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU