in

“Meseci su morali da prođu da mogu da ustanem”

“Meseci su morali da prođu da mogu da ustanem”

Milica Nedić imala je teži oblik korona virusa, a govoreći o tome kako se zarazila, Milica je rekla da se sve desilo iznenada i nepredvidivo jer „čovek planira, a život režira”.

Pročitajte još: Oglasila se Laćina bivša devojka: “Sada ga čuvaju Marina i Miloš”

– Ja sam tog vikenda radila, 20. februara, a 21. februara sam ja već bila u bolnici u kovid centru. Ja sam tog dana radila i uređivala dnevnik, samo sam osetila tog dana neku nelagodu, malaksalost, neku slabost, neku jezu kroz organizam, i jedva sam završila Dnevnik, rekla – doviđenja poštovanim gledaocima i shvatila da jedva mogu do kuće da dođem – pričala je Milica u emisiji “RTS Ordinacija”.

Dodaje da je ubrzo krenuo kašalj i da je počela da gubi glas. Najpre je, kako kaže, pomislila da je u pitanju premor i stres, ali onda je tokom noći krenula blaga temperatura. Javila se lekaru, rendgen je pokazao da nema upale pluća, i oporavljala se kod kuće tri dana uz antibiotik. Ipak, stanje se pogoršavalo i četvrtog dana, već je bila smeštena na Intenzivnoj nezi bolnice „Dragiša Mišović“ sa obostranom upalom pluća.


– Temperatura nije prestajala i ta slabost, malaksalost, bol mišića i kostiju… Ume čovek da bude slab i malaksao, ali ovo je nešto potpuno drugačije. To je nešto što neko ko nije prošao neće razumeti, to je zaista potpuno jedan drugi organizam kojim vi ne vladate – objasnila je voditeljka, koja je u bolnici provela dve nedelje.

Dvostruka borba i gvozdeni krevet koji se trese zbog groznice

Borila se, priča Milica, i sa koronom, ali paralelno i sa bakterijom klostridijom.

– Deset dana temperature 40 stepeni, lekari kažu – jedan lek, drugi lek, treći lek – padne, pa skoči i tako celu noć… Lekari kažu da neka pravila i iskustva kažu da – izdržim deset dana, posle kojih bi trebalo da se smanji temperatura, sa terapijom koja mi je promenjena. I oni su bili iznenađeni koliko je to trajalo, i koliko sam imala snage da se borim. Onaj veliki gvozden bolnički krevet, on se trese od groznice i udara u zid – opisala je Milica deo iskustva.

Naglasila je da ne bi volela da niko oseti kako izgledaju dani osobe koja je zaražena koronavirusom i koja je na lečenju.

– Taj napor i trud lekara, briga u svakom trenutku prema svakom pacijentu, rad sestara, njihovo danonoćno trčanje, neplanirani hitni slučajevi, rad u skafanderima, gde se vidi kako im curi znoj sa lica, a vidite i suze na njihovom licu kada izgube pacijenta u jednom danu… U tim noćima, vi samo čujete sanitet koji iz sata u sat dovozi nove pacijente. To su neke slike i situacije koje jednostavno, moram reći, ostavljaju rane u vašem srcu i u mislima“, ispričala je urednica i voditeljka RTS-a.

Meseci potrebni da se „profunkcioniše“

Milica je iz bolnice izašla sredinom marta prošle godie. Kaže da su joj, okvirno, bili potrebni i april i maj da „profunkcioniše”.

– To znači da mogu da ustanem, da uradim ponešto sama u kući, da sebi spremim nešto da pojedem, da skuvam čaj, kafu, a negde u junu sam krenula da malo intenzivnije izlazim i da šetam. Preporuka je da, od tolikog mirovanja, se šeta, ali simptomi traju. Ja jesam dobro, ali ja i dalje osećam simpome koji su značajno manji nego što su bili, taj neki zamor, premor, bol mišića i zglobova, lupanje srca koje se pojavi često noću, iz čista mira…“, rekla je Milica, koja je govorila i o periodu tokom kojeg je imala i postkovid simptome.


– Trebalo je da idem na godišnji odmor na more, ali vratila se neka postkovid varijanta tokom deset dana, u formi respiratorne infekcije, intenzivnog kašlja, sinuzitis, laringitis, faringitis… bez temperature – rekla je prošle godine Milica, i dodala da je u međuvremenu dobila i drugu dozu vakcine i pre povratka na posao, otišla na planinu.

To iskustvo je uporedila sa vožnjom rekavši da su njene aktivnosti sada „druga, eventualno, treća brzina”.

Pročitajte još: Zbog njega je zavoleo glumu: Otac Gordana Kičića je naš poznati REDITELJ (FOTO)

– Inače vozim u petoj, i vozila sam u petoj! Ne znam kada ću se vratiti u petu brzinu – rekla je Milica Nedić.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU