in

Liči na bananu, a evo šta je njena SUPER MOĆ!

Enset ima potencijal da postane superhrana, piše “Bi-Bi-Si”.

Ova biljka, koja podseća na bananu i zbog toga se naziva lažnom bananom i raste u jednom delu Etiopije, ima potencijal da nahrani više od 100 miliona ljudi širom sveta, prema istraživanju objavljenom u “Environmental Research Letters”.

Biljka je skoro nepoznata van Etiopije gde se od nje prave kaša i hleb, a naziva se i lažnom bananom i mogla bi da dobije status superhrane, piše Bi-Bi-Si.

Pročitajte još: Da li znate šta je ĐANDUJA? Svi smo je “maznuli” od Italijana i imamo je u kući

– Ovo je biljka koja može da igra važnu ulogu u rešavanju problema bezbednosti hrane i održivog razvoja – kaže dr Vendavek Abebe sa Univerziteta Havasa u Avasi, Etiopija.

Plod biljke nalik banani je nejestiv, ali skrobne stabljike i korenje mogu se fermentisati i koristiti za pravljenje kaše i hleba

Biljka je skoro nepoznata van Etiopije, gde se koristi za pravljenje kaše i hleba, a ima potencijal da se uzgaja širom Afrike.

Ipak, plod biljke nalik banani je nejestiv, ali skrobne stabljike i korenje mogu se fermentisati i koristiti za pravljenje kaše i hleba, pomažući u borbi protiv gladi i biti ključni igrač u borbi protiv klimatskih promena.

Dr Džejms Borel, koji je učestvovao u studiji, spomenuo je da bi sadnja ensete kao zaštićenog useva mogla pomoći u povećanju bezbednosti hrane.

Get embed code

– Enset ima neke zaista neobične karakteristike koje ga čine apsolutno jedinstvenim kao biljku. Možete je posaditi u bilo koje vreme, brati je bilo kada i to je višegodišnja biljka. Zato ga zovu drvo protiv gladi – rekao je Borel.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU