in

Lekari savetuju da je izbegavate ako imate visok šećer u krvi

Lekari savetuju da je izbegavate ako imate visok šećer u krvi

Ukoliko kontrolišete šećer u krvi, onda ste sigurno upoznati sa hranom koja može da sabotira vaš napredak. Ipak, malo ko zna da smeđi pirinač igra važnu ulogu.

Mnogi misle da je to zdrava namirnica, ali od nje šećer u krvi raste. Uvek se verovalo da je beli pirinač pretnja za nivo šećera u krvi, dok je smeđi dobra alternativa.

Ipak, istina je potpuno drugačija, a to potvrđuje i Natali Komova, stručnjak u svetu fitnesa.

“Smeđi pirinač smatra se zdravim zbog visokog sadržaja vlakana, ali i dalje ima puno ugljenih hidrata. Visoke količine ugljenih hidrata u smeđem pirinču lako se pretvaraju u glukozu nakon probave, što može da izazove brzi rast šećera u krvi. Pokušajte da smanjite unos”, rekla je.

Pročitajte još: PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Proveren stari, srpski narodni lek protiv prehlade

Prema Američkom medicinskom udruženju, žitarice jesu poželjne, ali ne treba ih konzumirati u velikim količinama.

“Velike količine žitarica, uključujući i smeđi pirinač, još uvek mogu da povećaju nivo glukoze u krvi”, rekao je dr Stifen Devris.

U poređenju sa belim pirinčem, čini se da je smeđi bolji za šećer u krvi. Međutim, kao što lekari preporučuju, nemojte ga jesti previše.

Inače, smeđi pirinač veoma je hranljiv i lako svarljiv i važan je izvor složenih ugljenih hidrata, proteina, biljnih vlakana i vitamina grupe B. Dakle, konzumiranje pirinča je u redu ukoliko je to u umerenim količinama i ako se konzumira integralni pirinač koji je pripremljen na propratan način.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU