in

Koristite med umesto ŠEĆERA? Nutricionistkinja objašnjava da li je to zaista DOBRA IDEJA

Koristite med umesto ŠEĆERA? Nutricionistkinja objašnjava da li je to zaista DOBRA IDEJA

Mnogi koriste med umesto šećera, misleći da je to zdravija opcija. MEđutim, da li je to baš tako?

Ispostavilo se da med nije toliko koristan koliko bismo želeli da bude. Štaviše, ako ga zamenite šećerom, možete dobiti na težini

Šećer ne isporučuje našem telu gotovo nikakve hranljive materije osim čiste saharoze. Nasuprot tome, med sadrži određene količine mikronutrijenata kao što su kalijum, hlor, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i vitamini. Međutim, stručnjaci upozoravaju na preveliki entuzijazam.

– Morali biste da jedete mnogo meda da bi zaista delovao – ističe dijetetičarka dr Hana Stolinska.

A ujedno je i šećer, pa ga ne bih predložila kao jedan od proizvoda korisnih za naše zdravlje – naglašava.

Pročitajte još: Preterali ste sa alkoholom? Kokosova voda idealna za MAMURLUK

Mnogi ljudi nisu svesni da je med takođe šećer i sličnih kalorija. 100 g meda je oko 300 kcal, dok ista količina belog šećera daje oko 380 kcal. Brojači kalorija ovde mogu upasti u zamku.

Vredi znati da je med dvostruko teži od šećera. Šta to znači? Da zaslađujući čaj kašičicom meda, sebi obezbeđujemo dvostruko više kalorija nego da koristimo običan šećer.

Takođe treba zapamtiti da med gubi svoja dragocena svojstva pod uticajem visoke temperature . To znači da će, kada se koristi za pečenje ili zaslađivanje toplog napitka, biti praktično bezvredan.

Naravno, ako volite med, ništa vas ne sprečava da ga uključite u svoju ishranu. Međutim, morate biti svesni da su šećer i njegova prevelika konzumacija mogu biti izuzetno štetni po vaše zdravlje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU