in

Kakve se sve priče vezuju za SVETOG SAVU?

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, Svetom Savi.

Pravoslavni vernici danas slave praznik posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu i svecu omiljenom među školarcima, učiteljima i nastavnicima koji danas slave i školsku slavu – Savindan.

Kult ovog sveca u Srpskom narodu oduvek je bio posebno jak, a nakon prenošenja njegovih mošti iz Bugarske u manastir Mileševu doveo je do toga da su se i Turci zavojevači počeli prekrštavati na njegovim moštima. Iz tog razloga mošti Svetog Save spaljene su na Vračaru.

U njegov lik ugrađivane su i osobine mnogih drugih svetaca

Sveti Sava bio je sin Stefana Nemanje, velikog župana srpskog. Prema crkvnim knjigama, kao mladić žudeo je za duhovnim životom, zbog čega je odbegao u Svetu Goru gde se zamonašio i sa retkom revnošću prošao ceo podvižnički ustav. Nemanja je sledio primer sina, te se i sam zamonašio u Svetoj Gori,  i umro kao monah Simeon.

Pročitajte još: Sutra je SAVINDAN: Prema običajima OVU BOJU nikako ne treba nositi, jer donosi NESREĆU

Sava je izdejstvovao kod cara i patrijarha nezavisnost Srpske crkve, i postao prvi arhiepiskop srpski. Podigao je, zajedno sa ocem svojim, manastir Hilandar, a potom i mnoge druge manastire, crkve i škole po zemlji srpskoj. Putovao je u dva maha na poklonjenje svetinjama u Svetoj Zemlji. 

Dobročinitelj i učitelj

U narodu je prikazan kao veliki dobročinitelj. On je darovao ljudima mnoga znanja i veštine, mnoga materijalna i duhovna dobra. U predanjima je predstavljen kao neko ko uči ljude da oru i kopaju, on je donosilac vatre, ženama je otkrivao tajne kuvanja, učio ih da tkaju, uvodio nove zanate i usavršavao već postojeće.

Brojna verovanja i predanje vezuju se za ovog sveca, a on se smatra i našim najnacionalnijim svecom. U njegov lik ugrađivane su i osobine mnogih drugih svetaca. 

Za Svetoga Savu se još veruje da je vođa vukova. Seljaci su ga zvali vučijim pastirom, a vukove njegovim hrtovima. Postoji predanje u kome se kaže da svetac na svoj praznik, odlazi u planinu, okuplja sve vukove i određuje im kome će i koliko stoke poklati.

Podigao je, zajedno sa ocem svojim, manastir Hilandar, a potom i mnoge druge manastire, crkve i škole po zemlji srpskoj

Običaji na SAVINDAN

Želeći da umilostive Svetog Savu, mnogi nisu radili na dan njegovog praznika. Posebno se pazilo da se ne čini ništa što bi moglo da prizove vukove. Izvođene su i razne kultne radnje da bi se stoka zaštitila, i nije se nosila crvena boja jer se verovalo da je privlačila nesreću.

Današnji dan slavi se kao školska slava u svim srpskim školama širom sveta, kada se organizuju posebne priredbe posvećene životu i delu ovog sveca. 

Himna posvećena Svetom Savi

Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi Srpske crkve i škole Svetiteljskoj glavi. Tamo venci tamo slava Gde naš srpski pastir Sava. Pojte mu Srbi, Pesmu i utrojte!

Blagodarna Srbijo, Puna si ljubavi Prema svome pastiru Svetitelju Savi. Celo Srpstvo slavi slavu Svoga oca Svetog Savu. Pojte mu Srbi, Pesmu i utrojte!

S neba šalje blagoslov Sveti otac Sava Sa svih strana svi Srbi S mora i Dunava. K nebu glave podignite Savu tamo ugledajte. Savu srpsku slavu, pred prestolom Tvorca!

Da se srpska sva srca S tobom ujedine, Sunce mira, ljubavi, Da nam svima sine, Da živimo svi u slozi, Sveti Savo, ti pomozi, Počuj glas svog roda, srpskoga naroda!

Pet vekova Srbin je U ropstvu čamio Svetitelja Save Ime je slavio. Sveti Sava Srbe voli I za njih se Bogu moli. Pojte mu Srbi, Pesmu i utrojte!

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU