in

Kakva je povezanost između kontakta očima i zaljubljenosti? Naučnici imaju zanimljive odgovore

Psihologija kaže da postoje neki jasni neverbalni tragovi koji bi mogli da sugerišu da su vaša osećanja obostrana. Dakle, da li vas gledanje u nečije oči može naterati da se zaljubite?

Postoji nauka iza intenzivnog kontakta očima, prema Science of People, i ako održavate jak kontakt očima, možda ćete otkriti da se vaša osećanja povećavaju. Prema istraživanju koje je sproveo Nacionalni institut za fiziološke nauke, kontakt očima igra ključnu ulogu u druženju, zbližavanju sa nekim i može da oblikuje kako se osećate prema nekome.

Pročitajte još: Na šta treba da obratmo pažnju u prva tri meseca veze: Ova PONAŠANJA PARTNERA su “crvene zastavice”

Studija je sprovela tri različita eksperimenta, u kojima je 96 stranaca gledalo jedni drugima u oči dva dana. NJihova moždana aktivnost je praćena i zaključeno je da je desni donji frontalni girus (oblast vašeg mozga) svetlio istovremeno kod obe osobe kada su održavali kontakt očima. Istraživači su sugerisali da bi kontakt očima mogao biti ključan u izgradnji veze. Međutim, Psichologi Todai je istakla da postoji ključna razlika između intimnog kontakta očima i “buljenja”, što bi se u suprotnom moglo smatrati nepristojnim, piše The list.

Nauka iza kontakta očima

Kada vidite nešto što vas zanima,, vaš mozak oslobađa hormone ljubavi oksitocin i dopamin. Istraživači kažu da dopamin može da igra ključnu ulogu u privlačnosti, a oksitocin vam pomaže da izgradite osećaj privrženosti.