in

Kako da se otarasite PAUKOVA u domu? Otkrivamo vam šta ih privlači, a šta odbija

Pronalaženje pauka u vašem domu može biti neprijatno, pogotovo ako ih se plašite. Imaju tendenciju da se sakriju na mestima kao što su uglovi vaše kuće ili garaže

Mnogi paukovi su bezopasni za ljude i čak mogu pomoći da se drugi insekti drže na odstojanju. Ali, još uvek postoje neki sa opasnim otrovnim ugrizom, a ako ne želite pauke u svom domu, štetne ili ne, postoji nekoliko načina da ih se rešite.

Pročitajte još: LAST MINUTE AKCIJA – PRAVA ATRAKCIJA U WAYOUT-U

Bez obzira da li pokušavate da se rešite pauka u kupatilu, spavaćoj sobi, podrumu ili bilo gde u kući, poželećete da uradite sledeće:

  • Uklonite pauka. Ako uočite pauka, zarobite ga u posudu sa poklopcem i izbacite ga napolje, to je efikasna i humana opcija.
  • Oslobodite se mreže. Uklonite paukovu mrežu ili brisanjem ili usisivačem, posebno na teško dostupnim mestima kao što su uglovi plafona ili iza nameštaja. 
  • Uklonite nered u kojem pauci vole da se sakriju. Ako nađete paukovu mrežu među neredom, očistite područje tako da pauk nema gde da se sakrije.
  • Očistite hranu i ispraznite smeće. Paukove ne privlači ljudska hrana, ali druge insekti svakako privlači, što navodi pauke da se postave blizu tog izvora hrane. Smanjite bube u zatvorenom prostoru tako što ćete očistiti ostatke hrane, izbaciti smeće i ukloniti sve druge ostatke hrane koji bi ih mogli privući.

Šta privlači paukove u kući?

Pauci dolaze u kuću ako su u potrazi za skloništem ili hranom. Vole tiha osamljena mesta kao što su podrumi, tavani, garaže ili pretrpani uglovi, pa držite ta mesta bez nereda i oslobodite se muva ili drugih insekata kojima se paukovi hrane. 

Šta drži paukove podalje od kuće?

Zatvorite sve oblasti kroz koje mogu da se ušunjaju unutra. Popravite oštećene prozorske paravane i zamenite pragove. Pored toga, zapečatite pukotine oko temelja kuće koje mogu omogućiti lak ulazak. Koristite sredstva za stvaranje hemijske barijere. 

Postavite biljke u kući koje prirodno odbijaju paukove

Postoje biljke koje paukovi ne vole. Takoda u slučaju da vi ne volite paukove, ne bi bilo loše da postavite naprimer par saksijica bosiljka po kući. Zbog svojih jakih aromatičnih svojstava, odbijaće paukove, ali i druge insekte. Takođe paukovi, kao ni moljci ne podnose lavandu, te ova ukrasna biljka može biti i vrlo korisna u vašem domu. Ostale biljke koje vam mogu pomoći u borbi protiv paukova u vašem domu su takođe i nana, ruzmarin, eukaliptus i mirođija. Shvatili ste, u pitanju je jaka aroma, a dobra stvar je što su vam sve ove biljke potrebni sastojci u kuhinji, te pored osnovne namene, može imati i praktičnu namenu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU