in

Kako da pospremite svoj ormar pred lepo vreme, korak po korak!

Lepo vreme dolazi, hladno odlazi i vreme je za preuređenje vašeg garderobera. Ovo zna biti zaista mučno i naporno, ali pomoću ove tehnike možete ubrzati taj proces.

Svetski poznata dizajnerka enterijera Mari Kondo, upoznala je svet sa novom tehnikom koju se trudi da upotrebi u svim životnim aspektima. Ona to objašnjava da je cilj u životu napraviti mesta pored sebe za ono što nam je zaista potrebno i važno, bile to stvari ili ljudi. 

Pročitajte još: KARMIN koji ćemo voleti ovog proleća: Odvažan i elegantan (FOTO)

Spremanje ormana Mari Kondo tehnikom: 

1 Izvadite sve napolje

Izvadite bukvalno sve iz ormara, da ništa ne ostane. I iz fioka, sa ofingera i sa polica. Onda sve bacite na krevet i posmatrajte stvari. Pogledajte šta od toga zaista nosite, šta več dugo vremena ostavljate po strani. Koja odeća možda ima oštećenje, ali je držite tu iz nekog razloga. 

2 Bez emocija

Nemojte držati komade pored sebe koje ste nosili tek ponekad. Iako postoje stvari koje su skoro nove ili pak nove, postoji razlog zašto ih niste obukli do sada. Poklonite ih drugarici ili nekom kome je to potrebno. Možda vas neka stvar podseća na neku situaciju kada ste je nosili, iako više to ne možete nositi vi je i dalje čuvate? Neka lepa sećanja ostanu u vašoj glavi, nema razloga da ih taložite u ormaru. 

 

3 Zadržite samo odeću koja vam odgovara

Treba biti iskren prema sebi i zadržati odeću u koju trenutno možemo da uđemo. Ako nam veličina neke odeće ne odgvara i postala nam je mala, ne treba da sebi nabacujemo grižu savest i da je držimo u ormaru za slučaj da opet budemo fit. Zapamtite, ostavite samo odeću koja vam odgovara! 

 

5 Nakit

I nakit spada u deo odevnih kombinacija. Savet je da u fiokama držite samo narukvice, minđuše i prstenje, a da ogrlice okačite na držač za ogrlice. Lančići bi trebalo da vise, kako se ne bi upetljali i kako bi bili pregledniji. Takođe, otarasite se nakita koji ne koristite, koji je zastareo ili koji je izgubio sjaj i oblik. 

6 Obuća

Obuća vremenom zna da se iskrivi, čak iako je ne nosite. Sve što izgleda neupotrebljivo bacite. Ono što niste dugo nosili a novo je, poklonite. Ostatak koji ne koristite svakodnevno posložite u kutije, a one koje nosite svakodnevno stavite na vidno mesto da vam mogu pomoći u odabiru kombinacije. 

Red 

Organizujte odeću po nekom principu koji sami odredite. Da li je to po boji, po redosledu situacija za koje ćete nositi određeni komad ili po tipu materijala. Sasvim je nevažno, sve dok imate neki red po kome pratite raspored u ormaru, samim tim ćete imati na oku, samo stvari koje koristite i koje vam trebaju. 

Poslednji korak

Kada ste završili s detoksom ormana, stvari koje ste odlučili da poklonite što pre stavite u kutiju ili kesu i odnesite prijateljici ili u dobrotvorne svrhe. Tako nećete upasti u iskušenje da vam se te stvari razvlače više po ormaru ili sobi ili da ih vratite u ormar. Pustite druge da uživaju u tim komadima koje vi više ne nosite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU