in

Jednostavan trik za otklanjanje kondenzacije u samo NEKOLIKO MINUTA

Kondenzacija je strašni neprijatelj i za vlasnike i za podstanare. LJigava vlaga i crna buđ nisu samo loši za zdravlje stanovnika, već mogu uticati i na vrednost kuće.

Bez obzira na to, kondenzacija i nakupljanje vode i dalje predstavljaju problem u mnogim domovima u kojima zastareli građevinski materijali i loše izgrađeni nastavci zadržavaju vodu unutar skeleta zgrada.

Istraživanje koje je sproveo Rentokil pokazalo je da je otprilike 5,8 miliona britanskih podstanara iskusilo probleme sa vlagom ili kondenzacijom u nekom trenutku tokom svog zakupa. Studija je pokazala da 44% podstanara živi u prostorima bez ventilatora u kupatilu, a šokantnih 31% nije imalo prozor u kupatilu. Verujemo da situacija nije mnogo drugačija ni u Srbiji.

Srećom, jedan verni korisnik Reddit-a otkrio je pametan trik za brzo i jednostavno uklanjanje kondenzacije, kako bi se izbegla ružna buđ i potencijalni zdravstveni problemi koji dolaze sa njom.

Kako se osloboditi kondenzacije?

Obično će vlasnici kuća pokušati da uklone kondenzaciju otvaranjem prozora, oslobađajući zagušljiv vazduh iz kuće. Međutim, to može dovesti do smrzavanja već hladnih prostorija. Srećom, postoji način da se zaobiđe ovaj problem prema jednom korisnom triku korisnika Reddit-a: „U Nemačkoj imamo tehniku koja se zove ‘Stosslüften’.

Pročitajte još: Nalazi se u hrani, kozmetici, betonu… EU ZABRANILA ADITIV E 171, a evo koliko je ŠTETAN

„To u osnovi znači da umesto da imate možda jedan prozor otvoren ceo dan (što je ogroman gubitak energije), otvorite nekoliko prozora po celoj kući na tri minuta, stvarajući jaku promaju da biste razmenili većinu toplog vlažnog vazduha unutar kuće sa hladnim vazduhom spolja. Sjajna karakteristika hladnog vazduha je to što može da ‘drži’ manje vodene pare.”

„Ako ovaj relativno suv hladan vazduh uđe u vašu kuću, ona se zagreva. Budući da je topliji, odjednom je sposoban da preuzme deo dodatne vlage iz vaše kuće. Ovo bi u početku moglo zvučati malo čudno, ali se zagovara u školama i tako dalje. Koristim tu tehniku i ona funkcioniše. Radite ovo nekoliko puta dnevno i zaista bi trebalo da vidite promenu.“

Može li čovek da se razboli zbog buđi?

NHS izveštava da buđ u kući može dovesti do respiratornih problema i alergija. Takođe može negativno uticati na imuni sistem. Neke grupe ljudi buđ može više pogoditi:

  • bebe i deca
  • starije osobe
  • oni sa postojećim problemima kože, kao što je ekcem
  • oni sa respiratornim problemima, kao što je astma
  • oni sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao što su oni koji imaju hemoterapiju


NHS kaže da buđ može stvoriti alergene, iritanse, a ponekad čak i toksine. Udisanje ili dodirivanje spora plesni često može dovesti do reakcija uključujući curenje iz nosa, kijanje, crvene oči i svrab kože. U nekim ekstremnim slučajevima može dovesti do napada astme.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU