in

Intervjuu iz 1924. godine koji otkriva šta je Tesla zapravo mislio o ženama (FOTO)

Nikola Tesla je jedan od najvećih naučnika svih vremena i svakako najveći ponos srpskog naroda. On je svetski priznat i poštovan genijalni um koji je iza sebe ostavio neverovatna dostignuća. Poznato je da se on nikada nije upuštao u ljubavne odnose sa ženema jer je smatrao da će ga razmišljanje o takvim stvarima sputati da ostvari uspehe koji mogu unaprediti čitavo čovečanstvo. Međutim, njegovo mišljenje o ženama je bilo veoma visoko i puno poštovanja. On je zastupao feminističke stavove koji su u to vreme bili u usponu. 

Nedavno je otkriven intervju koji je Tesla dao za teksaski list „Galveston dejli njuz”, 1924. godine, pod nazivom „Gospodin Tesla objašnjava zašto se nikada neće oženiti”, u kome je on izneo svoje stavove vezane za lepši pol.

„Žene postaju jače od muškaraca, i fizički i mentalno. Svet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju, najveća tragedija od svih jeste trenutna ekonomska situacija u kojoj su žene protiv muškaraca, i u mnogim slučajevima uspevaju da uzurpiraju njihova mesta u profesijama i industriji. Ova rastuća tendencija žena da zasene muškost znak je civilizacije u propadanju” – tvrdio je Tesla 1924. godine.

„Ženska odlučnost da se takmiče sa muškarcima u biznis svetu ruši neke od najboljih tradicija – stvari koje su se pokazale kao pokretački faktori u ovom sporom, ali osetnom napretku sveta.”

Tesla je rekao kako su mnogi veliki uspesi muškaraca postignuti jer su oni težili da se dokažu ženama i da u njima probude osećaj divljenja.

„Praktično, sva velika dostignuća čoveka do sada su bila inspirisana ljubavlju i posvećenošću prema ženama. Muškarac je težio velikim stvarima samo zato što je neka žena verovala u njega, zato što je želeo da zadobije njeno divljenje i poštovanje. Iz ovih razloga, on se borio za nju i rizikovao svoj život, iznova i iznova.”

Upozorio je i na mračnu sudbinu koja očekuje muškarce ukoliko njihova jedina svrha bude bila produženje vrste.

Pročitajte još: Svi su joj se smejali dok je pevala “Kent Li”, a danas je uspešna biznismenka koja vodi ozbiljan posao daleko od muzičke scene (VIDEO)

„Izgleda da je muškarac u ljudskom društvu postao beskoristan. Evo, stvarno ne znam. Naša civilizacija će potonuti u jedno stanje koje se viđa kod pčela, mrava i drugih insekata – stanje u kom se muškarac surovo ubija. U ovom matrijarhalnom svetu biće uspostavljena vladavina žena. Kako žene preuzimaju dominaciju, muškarci su u njenoj milosti. Muškarac se smatra bitnim samo u funkciji produžavanja vrste.”

Takođe, napominje da žene mogu sebi naneti više štete nego koristi, jer društvo u kome su one dominantni pol može izgledati tako što će one sve raditi i preuzeće sav teret na sebe, što može biti previše naporno.

„Deluje mi da i same žene nisu preterano srećne u ovoj novonastaloj slobodi. Pitanje koje se prirodno postavlja je da li su same žene tu pobednici ili gubitnici. Ne posmatram ovo pitanje samo sa muške strane, razmišljam o ženskoj strani toga.”

Foto: Profimedia

„Nestalo je zadovoljstvo iz života žene. Ona je ambiciozna u nameri da dobije ono što želi, a to često prevazilazi njene prirodne mogućnosti. One često zaboravljaju da ne mogu sve žene biti primadone i filmske zvezde.”

Tesla naglašava da žena koja ima čistu dušu može vladati celim svetom.

„Moć prave žene je toliko velika da mislim da kada bi se pojavila jedna prelepa žena – a kad kažem prelepa, mislim na prelepu u duši, ponašanju i mislima, nešto kao boginja – kada bi se jedna takva ođednom pojavila negde na Zemlji, ona bi mogla da vlada celim svetom. NJeno vođstvo bi bilo univerzalno prihvaćeno.”

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU