in

Hrana koja može da izazove depresiju

Hrana često ume da bude zaslužna za naše raspoloženje, a unošenje pojedinih namirnica može dovosti i do depresije

Pored toga što postoje namirnice koje poboljšavaju raspoloženje, ima i onih koje nam ga kvare. U nastavku otkrijte koju hranu treba da izbegavate.

Pročitajte još: Jedna, ali vredna: Preskakanje konopca je najbolja vežba

 

Rafinisani ugljeni hidrati


Istraživači sa Univerziteta Kolumbija dokazali su da ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima izaziva depresiju. Naime, kod više od 70 000 žena koje su jele hranu u kojoj je preov depresija je bila u porastu, dok je ishrana bogata namirnicama od celog zrna zapravo umanjivala simptome depresivnih stanja.

Šećer

Ishrana bogata šećerom izaziva brojne upale u organizmu, uključujući i mozak, što dovodi do smanjenja dobrog raspoloženja.

Veštački zaslađivači


Pored toga što je šećer poguban za naše raspoloženje, ništa manje loš efekat nemaju ni veštački zaslađivači. U studijama pokazano je da su ovi zaslađivači kod osoba koje pate od depresije pogoršali simptome. Takođe, pokazano je da ova zamena za šećer umanjuje proizvodnju serotonina.

Trans masti


Poznato je da konzumacija maslinovog ulja dovodi do smanjenja rizika od brojnih oboljenja, ali isto tako, trans masti povećavaju rizik od depresije i to za 48%.

 

Prerađena hrana

U studiji objavljenoj u “Britiš žurnalu psihologije” pokazano je da osobe koje konzumiraju prerađenu hranu imaju mnogo veći rizik da obole od depresije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU