in

GREŠKA koju uglavnom pravimo kada spremamo KOLAČE: Pravilo poslastičara

Često se događa da iako recept pratite u celosti, neki korak preskočite jer mislite da je nepotreban. Ovo je greška zbog koje kolači ne uspevaju.

Bez obzira jeste li početnik u kuhinji ili ste već iskusni, sigurno vam se dogodilo da recept improvizujete kako biste uštedeli na vremenu ili smanjili količinu sudova koje treba da operete kada sve bude gotovo. Rezultat ne bude onakav kako ste se nadali, a jedan od razloga kulinarskog neuspeha može da bude i taj što niste odvajali tečne i suve sastojke.

Većina smatra da je ovaj korak nepotreban, jer će i onako svi sastojci na kraju završiti u istoj posudi, ali iskusni poslastičari tvrde da ovo pravilo ne treba dovoditi u pitanje.

Pročitajte još: HRSKAV I SOČAN U ISTO VREME: Greške sa pečenim krompirom koje treba da izbegnete za praznike

Brašno odnosno skrob, skuplja se u grudvice kada se navlaži, pa ako ne poštujete pravilo da razdvojite tečne i suve sastojka možete imati  grudvice skroba na površini na površini kolača.

U kuvaru “Robicelli’s: a love story, with cupcakes” objašnjeno je da ne treba sve sastojke ubaciti ođednom jer se neće ravnomerno rasporediti. Navodi se i da je moguće rešiti problem grudvica tako što ćete dodatno mutiti testo, ali će ono zbog toga na kraju biti gumeno i tvrdo.