in

Grčka princeza je POSLEDNJA KRALJICA SRBIJE, a na tlo naše zemlje nikad nije kročila (FOTO)

Za vreme Drugogo svetskog rata, dok je bio u izbeglištvu, poslednji srpski kralj Petar II odlučio je da se oženi grčkom princezom Aleksandrom.

Ovaj potez bio je samo jedan u nizu loših poteza mladog i neiskusnog kralja koji je doveo do krize u odnosima sa ministrima i Vinstonom Čerčilom.

Svi protiv

Predsednci izbegličke vlade Slobodan Jovanović, Miloš Trifunović i drugi srpski političari su smatrali da je neprikladno venčavati se u ratno vreme, a protiv svadbe je bila i kraljica Marija i to je dovelo do konačnog prekida njihovih odnosa.

Pročitajte još: Veliki Đura Jakšić VOLEO JE KRČMARICU: “Ludovao” je u kafani, a evo šta je ona pričala o njemu do kraja života (FOTO)

Poslednja srpksa kraljica, Aleksandra Karađorđević bila je potomak grčkih i danskih monarha, a pre braka je nosila titule princeze od Grčke i Danske. Bila je prva grčka princeza koja je među bližim precima imala Grke, i to sa majčine strane; njen otac je bio nemačke krvi, kao uostalom i većina evropskih vladara. Roditelji su joj bili kralj Aleksandar Grčki i Aspazija Manos, potomak fanariotske porodice Manos, koja je pripadala grčkoj aristoktatskoj eliti u Carigradu.


Skromna svadba

Kralja Petra II Karađorđevića je upoznala aprila 1942. u Londonu na čajanci u Klubu savezničkih oficira. Za vreme Drugog svetskog rata, 20. marta 1944. udala se za jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića. Kraljica Aleksandra rodila je samo jedno dete — princa Aleksandra Karađorđevića. Kao vladarka, nikada nije kročila na tlo Jugoslavije, zemlje čija je bila kraljica.


Svadba je održana u jugoslovenskoj ambasadi u Velikoj Britaniji. Među zvanicama je bilo samo 19 Jugoslovena, a među njima Trifunovićev naslednik Božidar Purić i Mihailovićev izaslanik major Vojislav Lukačević, kome je kralj dodelio zvanje ađutanta. Kraljev kum bio je britanski kralj Džordž V.


Od britanske diplomatije prisustvovao je samo ministar spoljnih poslova Entoni Idn. Čerčil nije došao, iako je bio pozvan. Kraljevo venčanje je loše prihvaćeno u jugoslovenskoj i svetskoj javnosti.

BONUS VIDEO: