in

Evo zašto se DATUM MENJA svake godine

Proleće je godišnje doba kome se većina najviše raduje, ali to kada tačno počinje manje ljudi zna. Jer, u školi su nas učili da je to 21. mart, a kako ispada – nije tako!

Ne, nisu nas lagali u školi! Proleće je nekada zaista “dolazilo” 21. marta, ali se taj datum promenio. Ove godine najveselije godišnje doba počelo je 20. marta. Kako to?

Prvo valja reći da postoje meteorološki i astronomski način određivanja početka godišnjeg doba.

Meteorološki način je “čista matematika” – godina je podeljena na četiri dela, a svako godišnje doba traje po tri meseca. Po ovim kriterijumima proleće je počelo 1. marta i trajaće sve do 31. maja. Taj period je fiksan, veštački određen i služi za vođenje statistike.

Astronomski način daleko je precizniji, ali i – komplikovaniji…

Zašto se datum menja?

Astronomski način određivanja datuma proleća vezan je za kretanje Sunca tj. trajanjem obdanice.

Proleće “dolazi” onda kada Sunce pređe sa južne na severnu hemisferu, tog datuma noć i dan traju pođednako i to se zove dan prolećne ravnodnevnice.

PROČITAJTE JOŠ: UKLETA KUĆA u centru Beograda izaziva jezu – Da li ste nekad prošli pored nje?

E sad, “caka” je u tome što taj trenutak, čak ni taj dan, nisu uvek isti. Razlog tome je eliptičnost Zemljine orbite oko Sunca, kao i nesavršenost kalendara.

Kada će proleće dolaziti u budućnosti?

Zbog toga, proleće je sve do 2011. godine počinjalo 21. marta. Nakon toga, smenjivali su se 20. i 21. mart da bi se zatim ustalio 20.

Ne brinite, promene datuma dolaska proleća nisu toliko česte, a ni brze. Mirni smo do 2048. godine kada će datum ponovo početi da varira – ovoga puta između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine proleće će se “vratiti” na 20. ili 21. mart.