in

Evo zašto njihova deca NE SMEJU DA DUVAJU SVEĆICE ZA ROĐENDAN

Dok Novak obara svetske rekodre u tenisu, Jelena Đoković se maksimalo posvetila njihovoj deci Stefanu i Tari. Vaspitanje mališana im je na prvom mestu, a supruga jednog od najboljih tenisera svih vremena nedavno je otkrila da joj je jedna knjiga potpuno promenila neke stavove o roditeljstvu.

Naime, radi se o knjizi dr Šafali Sabari, popularne autorke i eksperta za roditeljstvo, koja pokušava da spoji zapadnjačku nauku sa istočnjačkom filozofijom. Ova spisateljica se zalaže za ,,svesno roditeljstvo” koje podrazumeva da roditelji preispitaju svoje ranije vrednosti i uverenja.

 


Principe vaspitanja dr Šafali primenjuju ljudi širom sveta.

– Ja sam prestala da se borim sa ćerkama oko toga šta će da jedu. Ranije sam se mučila, molila, postavljala ultimatume da progutaju kašiku nekog povrća, a one okretale glavu sa polusažvakanom hranom u ustima – istakla je jedna majka koja, koja poštuje smernice popularne autorke.

Zatim je primenila potpuno drugu taktiku, koja je dala sjajne rezultate.

– Sad sam napunila frižider i ostavu samo kombinacijama zdrave hrane i puštam ih da izaberu šta će da jedu. Ne samo da je manje stresa, nego mi je mlađa pre neki dan prvi put pojela kuvanu šargerepu – završava ova mama.

Pročitajte još: Stižu lepe vesti: Verenica Đorđa Đokovića TRUDNA?

Prema rečima Dr Šafalim nema “pregovaranja” sa decom u vezi s količinom sna, urednošću prostora ili ograničenim korišćenjem pametnog telefona, tableta, računara, jer je važno da imaju jasne i konzistentne granice u ponašanju, koje uzimaju u obzir njihove potrebe

Takođe, njena preporuka je da roditelji svakog dana meditiraju 15 minuta. Sa druge strane, dobro je poznato da meditaciju redovno praktikuju i Jelena i Novak.

 


Jelena je nedavno i naglasila kako nikada decu ne vaspitava batinama. Trudi se da ih uči nove stvari na zanimljiv i kreativan način. Ali, posebno je iznenadila činjenica da Stefan i Tara ne duvaju svećice na rođendanskim tortama.

– Sveća je simbol nesebične žrtve, ona sagoreva sebe da bi drugima dala svetlost i sjaj. Ona je simbol života i prosvetljenja, otklanjanja strahova i mračnih misli iz našeg uma i srca i predavanju svetlosti Boga. Kako smo onda usvojili tradiciju slavljenja rođenja života tako što gasimo sveću na torti dok zamišljamo želju – zaključila je.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU