in

Evo šta u našem narodu simbolizuje bacanje bosiljka i KRSTA u reku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Bogojavljenje, praznik kojim s završava period koji nazivaju nekrštenim danima, od Božića do Bogojavljenja. Po narodnom verovanju, u periodu nekrštenih dana lutaju aveti, veštice i druge nemani. To je period od Hristovog rođenja do njegovog krštenja u reci Jordan.

Pročitajte još: Danas je KRSTOVDAN: Večeras obavezno morate da uradite JEDNU STVAR

Noć uoči praznika, po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog u svoj svojoj veličini. Otvaranje nebesa i pojavu Boga, po  ovom verovanju,  vezuje za ispunjenje želje (pod uslovom da  je jedina). U gluvo doba, kaže se: vetar prestaje da duva, reke i potoci se zaustavljaju i pretvaraju u vino, vodenice prestaju da rade, a ceo svemir utone u tišinu.

Bogojavljenska noć je vezana i za mnoge ritualne radnje, magijske obrede i gatanja koji su se u nekim sredinama održale i do danas

U pojedinim delovima Srbije, devojke ili  žene odlaze na izvor pre svitanja da zahvate vodu, a pri tome je bitno da niko, ili ništa pre toga uzimalo vodu, odnosno da bude „nenačeta“. U izvor ili tekuću vodu, baca se, tom prilikom zrnevlje pšenice ili kukuruza uz reči: „kako ide voda, tako da kod nas ide berićet“, da bi se potom vraćale kući sa vodom u koju je potopljen bosiljak.

Pročitajte još: VERNICI SLAVE SABOR 70 APOSTOLA: Ako ste u nevolji OVOM molitvom im se obratite i pomoć će doći

Bacanje bosiljka u potoke, reke i izvore je običaj koji se održava i danas u selima istočne Srbije, i veruje se da se tako „sveti voda“.

Vađenje krsta iz vode

Na Bogojavljenje se  vadi krst iz vode, a ovaj običaj, koji je usvojila i crkva potiče iz mnogobožačkog vremena kada se jedan od stanovnika zajednice žrtvovan vodenom demonu, odnosno bivao udavljen. Crkva je ovaj prastari običaj zamenila bacanjem krsta u vodu,  pri čemu krst simboliše ljudsku žrtvu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU