in

Evo šta treba prvo da uradite ako ih primetite

Evo šta treba prvo da uradite ako ih primetite

Kako toplotni talasi postaju sve češći i intenzivniji, rizik od toplotnog udara nastavlja da raste.

Toplotni udar ima rane znakove upozorenja. Ako ih brzo primetite to može da pomogne u sprečavanju razvoja ozbiljnijih komplikacija. Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju da se znoji kako bi se ohladilo. Kako temperatura raste, koža postaje suva, a otkucaji srca počinju da rastu. 

Pročitajte još: Muči vas alergija na AMBROZIJU? Poznata doktorka otkriva najbolje rešenje ovog problema bez neželjenih efekata

Početni simptomi toplotne iscrpljenosti uključuju:

  • grčevi u mišićima
  • opšti umor
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • osećaj onesvešćivanja
  • mučnina

Teški simptomi koji ukazuju na toplotni udar uključuju: bledu, crvenu ili suvu kožu, dezorjentisanost, probleme sa hodanjem, povraćanje, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, nesvesticu.

Kako lečiti toplotni udar i kada tražiti pomoć?

Ako se jave najozbiljniji simptomi, ubrzan rad srca, konfuzija, napadi ili nesvestica, preporučuje se da se odmah potraži medicinska pomoć. Takođe kada vi ili neko drugi počne da pokazuje znakove toplotnog udara, prvo što treba da uradite je da njih ili sebe sklonite sa vrućine, najbolje je da to bude klimatizovana prostorija.

Pročitajte još: Kako da prepoznate potencijalnog samoubicu? Pogledajte najčešće uzroke koji dovode do ovog čina i tragičnog ishoda

Od pomoći mogu da budu vlažni peškiri ili led. Nanesite ih na ključna područja, kao što su pazusi, leđa i vrat.

U zavisnosti od težine toplotnog udara, oporavak može da potraje nekoliko dana. Važno je da pijete puno hladne tečnosti na vrućini,  posebno ako radite na vrućini ili vežbate duže od sat vremena. Takođe preporučuje se da se izbegava alkohol, kao i slatka pića na vrućini jer to dovodi do dehidratacije zbog prevelikog gubitka vode, piše Healthline.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU