in

Evo koliko je ovo voće korisno i zdravo po naš organizam

Smokve su izuzetno bogate vitaminima i mineralima, čija se koncentracija povećava kada se ovo voće osuši. Ali, paralelno sa povećanjem koncentracije korisnih mikroelemenata, povećava se koncentracija šećera i kalorijska vrednost i to do skoro pet puta. Zato stručnjaci ipak preporučuju konzumiranje svežeg voća.

Pored toga, sadrže bakar koji igra važnu ulogu u mnogim procesima u telu – poput normalizacije metabolizma, formiranja novih crvenih krvnih zrnaca i eritrocita, proizvodnju neurotransmitera i vezivnog tkiva. Smokve su bogate i vitaminom B6 – ovaj vitamin pomaže telu da razgradi proteine u aminokiseline, dobije energiju iz njih, a pored toga ima bitnu ulogu u održanju zdravoh nervnog sistema, posebno kognitivnih funkcija.

Pročitajte još: 3 stvari bez kojih BOGATAŠI ne mogu da zamisle dan: Poboljšavaju zdravlje, a potpuno su besplatne

Antioksidansi sastavni su deo ovog slatkog voća, a poznato je da se oni bore protiv slobodnih radikala u organizmu i njihovog štetnog uticaja.

Redovno konzumiranje ovog voća može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Vitamin K se takođe može naći u plodovima, a on jača zidove krvnih sudova i može sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka.

Vlakna kojima obiluju smokve blagotvorno deluju na funkcionisanje sistema za varenje. Čaj od listova smokve pokazao se efikasnim u snižavanju povišenog nivoa šećera u krvi.

Međutim, ne treba preterivati sa unosom plodova ovog voća zbog toga što sadrži šećer.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU