in

Dve reči nikada ne treba da koristimo

Dve reči nikada ne treba da koristimo

Svaki brak je priča za sebe. Od karakteristika ljudi i međusobnih delovanja zavisiće koliko će jedna emotivna veza da bude uspešna.

Naučnik dr Džon Gotman i njegova supruga, klinički psiholog dr Džuli Gotman, proučavaju ponašanja parova decenijama. Zajedno su osnovali Institut Gottman, koji koristi moć naučnog istraživanja u kombinaciji sa praktičnom kliničkom praksom kako bi pomogao parovima da izgrade zdrave odnose i ojačaju brakove. Izdvojili su stvari koje su najbolje predskazivale razvod, piše The List.

Pročitajte još: Jednostavni saveti za uspešan prvi sastanak: Ispoštujte važno pravilo

Kritika

Kritika je prvi znak da brak ide ka razvodu. Postoji jasna razlika između žalbe i kritike. Kritika napada ceo karakter pojedinca i ostavlja osobu da se oseća bezvrednom i kažnjenom. Postoji razlika između „Treba da izneseš đubre“ (žalba) i „Nikad ne iznosiš đubre jer si uvek neverovatno lenj“ (kritika). Prema blogu Instituta Gotman, „reči poput ‘uvek’ i ‘nikad’ impliciraju da druga osoba ima doslednu i negativnu manu ličnosti. Kritika je posebno opasna jer ako se ne kontroliše, obično eskalira i vodi do tri druga negativna ponašanja.

LJutnja u vezi

Prozivanje, prevrtanje očima, podsmeh, omalovažavanje zajedno sa sarkazmom vode do neprijateljstva. Ovo je izuzetno štetno za zdravlje kako emocionalno, tako i fizičko.

Pročitajte još: Bioskop na prvom sastanku? Razmislite još jednom, ova opcija možda nije toliko romantična koliko se čini

Defanzivnost

Ovo je često reakcija na kritiku i ljutnju. Defanzivnost je vid samozaštite. Obično se svodi na prebacivanje krivice ili odgovornosti na partnera. To može da izgleda kao kontranapad.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU