in

Da li znate zbog koje građevine DAN TRAJE DUŽE? (VIDEO)

Zbog nje je iseljeno milion ljudi, potpoljeno 150 gradova i 1.500 sela i koštala je 50 milijardi dolara

Od Keopsove piramide, do Pentagona, velike palate u Bukureštu, ljudi neprekidno pomeraju granice kada su u pitanju megastrukture, ali je samo jedna koja je napravljena uticala na brzinu kojom se Zemlja okreće!

Naime, kada je završena gigantska brana hidrocentrale “Tri klisure” na reci Jangce u Kini, američka agencija za svemirska istraživanja NASA je saopštila da je zbog njene izgradnje, ali i jezera koje je stvoreno, usporena rotacija planete Zemlje što je produžilo prosečni dan za 0,006 mikrosekundi!

Brana je počela da se pravi 1993. ili 1994. godine na trećoj najdužoj reci na svetu (6.000 km) a poslednja turbina je puštena u rad 2012.

Sama brana je duga 2,4 kilometra a visoka je 185 metara! Iskopano je neverovatnih 103 miliona kubika zemlje i stena, ugrađeno je 27,2 miliona kubika betona sa 463.000 tona čelika što je dovoljno za 60 Ajfelovih kula!

Veštačko jezero je dugo oko 620 kilometara a široko je 1,12 km. Zahvata površinu od oko 1.045 kvadratnih kilometara.

Pročitajte još:NAJVEĆA ZGRADA NA SVETU nalazi na 600 km od Beograda! Ima zavese od ZLATA i “AUTO-PUTEVE” (VIDEO)

Da bi se brana napravila potrebno je bilo da se premesti oko 150 gradova i 1.500 sela. Trajno je raseljeno 1,2 miliona ljudi. Mnogi značajni istorijski spomenici, stari i po nekoliko hiljada godina su preseljeni a mnogi su završili pod vodom.

Cena izgradnje brane nikada zvanično nije objavljena. Procene se kreću od 50 milijardi do svih 100 milijardi, ali ovu poslednju cifru bi trebalo uzimati sa rezervom jer je najčešće spominju protivnici izgradnje brane.

Oni navode brojne negativne uticaje na životnu sredinu, ali bi ipak trebalo da se prvo istaži da je brana, sem toga što daje 11 odsto potrebne električne energije Kini, obuzdala i Jangce u čijim poplavama je nekada znalo da nastrada i po 33.000 ljudi.

Pročitajte još:Na ovom mestu u Srbiji nesreće se dešavaju od 1883: Niz liticu se slivala KRV nedužnih i tako je dozvala PROKLETSTVO

Ova hidrocentrala ima instalisanu snagu od 22.500 megavata što je, ako računamo sve turbine na Đerdapu i sa naše ali i sa rumunske strane (ukupno 2,1 MW) više od 10 puta!

Prve godine posle puštanja u rad, 2013. hidrocentrala je proizvela neverovatnih 98,6 milijardi kilovat-časova da bi samo godinu dana kasnije postavila i sadašnji rekord od 98,8 milijardi kilovat-časova struje! To je, izračunali su Kinezi ušteda od 49 miliona tona uglja! To je smanjilo emisiju CO2 u atmosferu od 100 miliona tona!

Brana, naravno i jezero su povoljno uticali i na plovidbu brodova do Šangaja jer sada mogu da plove i tri puta veći brodovi nego ranije.

Samo prve godine prevezeno je, a to je i najeftiniji način transporta, 185 miliona tona robe!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU