in

Da li znate koje godine je u našoj zemlji prvi put obeležen?

Praznik rada proslavlja se od 1889. godine i taj dan je simbol borbe za radnička prava

Međunarodni praznik rada ili Prvi maj, praznik je kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta iskazuju opštu solidarnost radništva i obeležavaju sećanje na dostignuća radničkog pokreta, odnosno žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Pročitajte još: Ispoštujte ovih DEVET PRAVILA za najbolji prvomajski roštilj: Saveti i trikovi za najukusnije spremljeno meso

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada sa namerom obeležavanja sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu. Dan rada je jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti.

Danas se Prvi maj ili Međunarodni praznik rada obeležava kroz različite vidove demonstracija i akcija kao dan borbe za osnovna ljudska prava svakog radnika i svake radnice ili jednostavno kao dan borbe za prava na život dostojan čoveka.

https://www.youtube.com/watch?v=8qYeR6IUIKY

Borba za radna i ljudska prava, koja može da podrazumeva borbu za dalje skraćivanje radnog vremena, veće plate, veću zaštitu na radu i uopšteno dalje razvijanje pravednijeg radnog zakonodavstva traje još i danas i vrlo je izgledno da će i naša deca i deca njihove dece na svoj način voditi borbu za svoja prava.

Na prostoru Balkana obeležavanje Prvog maja više se veže uz gozbu i slavlje u prirodi, a manje se veže za istorijsko sećanje na dostignuća svetskog radničkog pokreta, demonstracije i borbu za radna prava, te je zbog toga potrebno ukazivati na važnost ovog dana, njegovog značenja i njegove svrhe.

Pročitajte još: GRAD KOJEG VIŠE NEMA : Žrnov – jedna od najvećih misterija Srbije

Ovaj praznik je prvi put u našoj zemlji obeležen 1. maja 1893. godine i to velikim protesnim skupovima u Beogradu.

BONUS VIDEO: