in

Da li suplemente treba davati deci? Da, ali samo jedan vitamin

Većina suplemenata daje se od treće godine, a preporučuje se samo jedan vitamin.

Nijedno naučno istraživanje do sada nije potvrdilo da postoje suplementi koji dokazano “jačaju” imunski sistem kod dece i shodno tome olakšavaju borbu sa potencijalnim infektivnim agensima.

Pročitajte još: Jedan list ČUVARKUĆE dnevno utiče na zdravlje celokupnog organizma, a u kombinaciji sa MEDOM je prava bomba! (RECEPT)

Ipak, ima dokaza da bi neki od njih mogli povoljno da utiču.

Deci je neophodan vitamin D

Docent Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije, kaže da se suplementi za primenu kod dece mogu podeliti prema uzrastu i prema zdravstvenim problemima na koje želimo da utičemo:

Vitamin D je neophodan za kosti i zube.

– Najveći broj suplemenata može da se daje kada dete ima više od dve godine – kaže dr Raketić.- Zato se kod najmlađih preporučuje samo primena vitamina D, koji pomaže pravilan rast kostiju i zuba, probiotika koji mogu da smanje grčeve i pomognu u stvaranju mikroba u crevima, i omega 3 masne kiseline, koje pomažu razvoj nervnog sistema i retine.

Pročitajte još: Izbacite KAMEN U BUBREGU uz pomoć ovog RECEPTA: Jeftina žitarica rešava problem za 10 dana!

Važan mineral je cink, koji pomaže prepoznavanje mikroorganizama od strane ćelija imunskog sistema, a takođe podstiče stvaranje i funkciju B i T limfocita, zbog čega ima snažno antivirusno delovanje.

Vitamin D je dobar za stomak

Za mališane koji su već krenuli u vrtić, vitamin D bi takođe, mogao da bude koristan.

To je prirodni antibiotik

– Vitamin D je, možemo reći i najvažniji, jer deluje pre svega na ćelije imunskog sistema na sluznicama respiratornog i digestivnog sistema, da bolje obavljaju svoju funkciju u vidu uništavanja mikroorganizama koji ulaze u organizam i tako predstavljaju prvu liniju odbrane – kaže sagovornica. – Osim toga, on podstiče stvaranje katelicidina i defenzina koji direktno uništavaju bakterije i zato se nazivaju prirodni antibiotici.

Pročitajte još: Ruski lekar LAZAROV: Gospina trava pomaže kod ONKOLOŠKIH OBOLJENJA

Vitamin C deluje na urođeni imunitet

Na spisku vitamina i minerala za koje su mnogobrojni radovi pokazali da su delotvorni u dečjem uzrastu su i vitamin C i cink.

– Vitamin C deluje na urođeni imunitet tako što pojačava uništavanje mikroorganizama, a sa druge strane podstiče stvaranje B limfocita koje stvaraju antitela i T limfocita koji direktno uništavaju mikroorganizme – kaže dr Raketić.

Najbolji izvor vitamina C Foto: Depozit

Omega 3 masne kiseline za alergiju

S obzirom na to da su u dečjem uzrastu česte alergijske reakcije, ekcem, pa i razvoj astme, od pomoći mogu da budu suplementi koji sadrže omega 3 masne kiseline.

Dete treba da jede ribu dva puta nedeljno.

– Omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) stvaraju lipidne medijatore protektine i rezolvine koji direktno smanjuju zapaljenje i tako regulišu imunski odgovor – kaže dr Nevenka Raketić. – Zato se savetuje da u ishrani bude ribe najmanje dva puta nedeljno ili da se primenjuje riblje ulje ili suplementi omega 3.

Pročitajte još: Biljke koje najbolje IZBACUJU TOKSINE: Stavite ih bokal sa vodom i OČISTITE TELO!

Mnogobrojni radovi su pokazali da konzumacija ribe u detinjstvu i trudnoći ima protektivni efekat na razvoj alergijskih bolesti, posebno se odnosi na atopijski dermatitis i različite vrste alergija na hranu, naročito na alergiju na jaja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU