in

Četiri jednostavna načina da se NAPUNITE ENERGIJOM i osećate se manje umorno

Formiranje novih navika i njihovo održavanje je osnova za postizanje ciljeva koje ste postavili za 2022. godinu.

Međutim, lakše je reći nego učiniti kada se dođete u prvo iskušenje. Neverovatnih 43% naših svakodnevnih radnji obavljamo po navici dok razmišljamo o nečemu drugom, pa evo nekoliko stručnih saveta o tome kako da pozitivne navike ostvarite bez razmišljanja.

1. Sledeći nivo ishrane

Kada je u pitanju obnavljanje energije, sve je u ravnoteži. „Praktično svaki nutrijent igra ulogu u proizvodnji energije“, kaže terapeut za ishranu Ian Marber.

„Pitati koju hranljivu materiju tražiti ili koju hranu jesti da dobijete više energije je kao da pitate koji deo aviona tera da leti. Proces stvaranja energije je složen – ali dobro mesto za početak kada se govori o tome su mitohondrije. One se nalaze u skoro svakoj ćeliji u telu i igraju ključnu ulogu u proizvodnji energije. Broj mitohondrija varira od ćelije do ćelije: one koji se nalaze u mišićima obično imaju najveću koncentraciju, dok neaktivne masne ćelije imaju mnogo manje. Korisno je zamisliti da mitohondrije „sagorevaju“ elemente hrane koju jedemo da bi generisali oblik energije koji se zove adenozin trifosfat (ili ATP), koji se može skladištiti i koristiti kada je to potrebno”, kaže Marber

Pročitajte još: Smiruje ŽELUDAC, obnavlja SLUZOKOŽU : Pripremite seme LANA na ovaj način i pročistite organizam (RECEPT)

„Jezgro hranljivih materija je uključeno u Proizvodnja ATP-a, kao što su gvožđe, vitamini B, kalcijum, magnezijum i vitamin C, između mnogih drugih. Da biste dobili adekvatne količine ovih hranljivih materija, male promene u vašoj ishrani mogu napraviti veliku razliku. Svaki put kada jedete, napravite svesnu odluku da svom odabranom obroku date dodatnu ishranu: dodajte nekoliko kašika grčkog jogurta i pospite borovnice u jutarnje žitarice; uz ručak uz preliv uzmite porciju mešanog pasulja; dodajte šargarepu, brokoli i grašak na večeru umesto samo jedne porcije povrća.

2. Unapredite svoje vežbanje

Ako nemate dovoljno energije, poslednja stvar koju biste mogli da radite je vežba. Međutim, dodavanjem samo malo vežbica svakog dana mogli biste primetiti da vam nivo energije raste kao rezultat.

Redovna vežba ne samo da povećava hormone koji poboljšavaju raspoloženje i cirkulaciju kiseonika; takođe utiče na mitohondrije. Mešavina nošenja težine i aerobnih vežbi (kao što su trčanje, ples ili tenis) je ključna.

Foto: Depozit

„ATP se proizvodi u mitohondrijama, a broj mitohondrija se može povećati vežbanjem – uglavnom aerobnim,“ kaže Marber. 

3. Poboljšajte kvalitet sna

Spavanje je osnova dnevne energije jer omogućava i vašem umu i telu da se oporave i regenerišu. Međutim, čak i ako dobijete osam sati, količina nije isto što i kvalitet. Prema Sleep Chariti, prekid sna je jednako loš za vas kao i četiri sata sna: noćno buđenje remeti prirodni ritam sna i ostavlja vam lošu pažnju i negativno raspoloženje.

Kvalitetan san znači da zaspite u roku od 15-20 minuta od odlaska u krevet, da spavate celu noć uz maksimalno jedno buđenje i da se probudite osveženi. Izlaganje prirodnom svetlu (na otvorenom) nekoliko minuta ubrzo nakon što se probudite može pomoći kvalitetnom snu.

Prema Endru Hubermanu, vanrednom profesoru neurobiologije i oftalmologije na Univerzitetu Stanford, ako sunčeva svetlost dospe u vaše oči ubrzo nakon što se probudite, ona pokreće neuronsko kolo koje kontroliše vreme hormona kortizola i melatonina, koji utiču na san.

Foto: Depozit

Uzmite u obzir i svoju ishranu. Možda već znate koja hrana i pića ometaju vaš san – recimo sir, kafa i alkohol. Nedavni izveštaj u Godišnjem pregledu ishrane otkrio je da se zdrava ishrana, bogata voćem, povrćem, hlebom od celog zrna i mahunarkama, pokazala kao odličan saveznik za pozitivan ishod sna.

4. Držite stres pod kontrolom

Stres je prirodan deo svakodnevnog života – ali previše stresa može ozbiljno uticati na nivoe energije. „Jednostavno rečeno, prekomerni stres crpi vašu energiju jer dajete više nego što uzimate za sebe“, kaže dr Turoni.

„Da bismo se osećali zdravo, moramo da radimo stvari koje nas neguju pored stvari koje moramo da radimo. Naučite da se prilagodite svojim potrebama umesto da žurite okolo očekujući da ćete biti u produktivnom režimu ceo dan, svaki dan. Kada bolje upoznate sebe i počnete da razumete sopstvene ranjivosti i različita emocionalna stanja, možete početi da planirate svaki dan na način koji to uzima u obzir i da se zaštitite od prevrtanja u opasnu zonu kada je u pitanju stres.”

Da biste to uradili, pokušajte da zapišete kako se osećate u određenim trenucima svakog dana. Može postojati obrazac, kao što je popodnevni pad otpornosti – posebno zimi kada sunčeva svetlost nije tako jaka i dani tako rano padaju u mrak. U trenucima kada se ne osećate produktivno ili optimistično, uključite nešto kratko, ali hranljivo da biste promenili svoju mentalnu i fizičku energiju, kao što je pet minuta meditacije ili brza vežba.

BONUS VIDEO: