in

ZAPAD NAPAO UKRAJINU JER VELIČA RATNOG ZLOČINCA! Kijev na udaru saveznika zbog podrške nacistima

ZAPAD NAPAO UKRAJINU JER VELIČA RATNOG ZLOČINCA! Kijev na udaru saveznika zbog podrške nacistima

Režim u Kijevu našao se na meti kritika svojih najbližih saveznika zbog podrške nacistima. Nakon što je ukrajinski parlament na zvaničnom Tviter nalogu objavio post u čast nacističkog saradnika tokom Drugog svetskog rata Stepana Bandere, zvaničnici Poljske, kao i stručnjaci i novinari iz SAD i Izraela, snažno su osudili taj potez. Objava na društvenoj mreži odmah je povučena, ali je Varšava najavila da će tražiti i zvanično objašnjenje od Kijeva.

Zločinac, a heroj

Ukrajinska skupština Vrhovna rada 1. januara proslavila je 114. godina od rođenja Bandere, odgovornog za zločine počinjene nad Poljacima, Rusima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata. Objavljen je jedan njegov citat, kao i fotografija glavnokomandujućeg ukrajinskih oružanih snaga, generala Valerija Zalužnija, sa portretom Stepana Bandere.

wikipedia

Stepan Bandera

Ruska vojska dobila nove dronove

Male izviđačke bespilotne letelice, poznate kao “binokl”, počele su da stižu ruskim trupama koje su raspoređene u Ukrajini, saopštila je juče tehnološka firma “Sjomka s vozduha”, koja ih proizvodi. Ti ruski dronovi su opremljeni kompaktnim termovizirom, koji otkriva neprijateljske snage i borbene sposobnosti u bilo koje doba dana ili noći, a takođe ima i mogućnost izbacivanja granata.

– Najnoviji dronovi su dva do tri puta jeftiniji od kineskih bespilotnih letelica “DJI mavic”, koje se aktivno koriste u borbenim dejstvima – rekao je portparol kompanije Dmitrij Zubarev.


DOLAZI DO VELIKOG RATA?! Ruski patrijarh izneo JEZIVA predviđanja! Svet na rubu propasti, a JEDNA stvar ga posebno brine, tiče se ljudskog roda

DOLAZI DO VELIKOG RATA?! Ruski patrijarh izneo JEZIVA predviđanja! Svet na rubu propasti, a JEDNA stvar ga posebno brine, tiče se ljudskog roda


RUSI NE NAMERAVAJU DA POPUSTE, SADA MORAMO DA… NATO “kreće” u totalnu OFANZIVU! Stoltenberg: Zapad mora biti spreman, to je jedini način…

RUSI NE NAMERAVAJU DA POPUSTE, SADA MORAMO DA... NATO kreće u totalnu OFANZIVU! Stoltenberg: Zapad mora biti spreman, to je jedini način...

Potpuna i nadmoćna pobeda ukrajinskog nacionalizma dogodiće se kad Rusko carstvo prestane da postoji – pisalo je u postu Vrhovne rade na Tviteru.

Uz to je bilo dodato da je Zalužni “veoma svestan” ovih uputstava Stepana Bandere.
Iako je dosad režimu u Kijevu prolazilo veličanje Bandere, kojeg je Kijev inače još 2010. proglasio herojem nacije, ovoga puta Poljaci, kao jedni od najvećih saveznika Ukrajine u ratu protiv Rusije, nisu otćutali.

“Bandera je bio ubica odgovoran za genocid Poljaka 1943. i 1944”, napisao je Kacper Plazinski, šef odbora za evropska pitanja u poljskom parlamentu.

On je dodao da je Ukrajinska ustanička armija, koja je bila oružano krilo Banderine Organizacije ukrajinskih nacionalista, ubila oko 100.000 poljskih civila.

Reagovao je čak i poljski premijer Mateuš Moravjecki, koji je naglasio da će prvom prilikom ukrajinskom kolegi Denisu Šmigalju staviti do znanja šta misli o podršci nacistima.

Ekstremno smo kritični, imamo veoma, veoma negativan stav o veličanju, pa čak i o samom sećanju na Banderu. Ne sme biti nikakvih nijansi u vezi sa veličanjem Bandere. To treba svima da bude jasno, pa i Kijevu – rekao je Moravjecki.

Mrzeo bi Zelenskog

On je Banderu nazvao “ideologom kriminalnih vremena”, u kojima je Ukrajina počinila strašne zločine.

Neće biti nikakve popustljivosti prema onima koji odbijaju da priznaju da je genocid koji su Poljaci pretrpeli od ruku ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svetskog rata bio nešto nezamislivo – istakao je Moravjecki.

Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Ruska osveta Uništena četiri HIMARS-a i ubijeno 250 vojnika i plaćenika

Ruske snage su, u znak osvete za ubistvo 63 ruska vojnika u Makejevki u ponedeljak, Ukrajincima uništili američko oružje kakvim su izveli napad i likvidirali 120 ukrajinskih vojnika, kao i 130 stranih plaćenika.

Ministarstvo odbrane Rusije juče je saopštilo da su uništena četiri lansera raketa HIMARS, koja je Kijev dobio od SAD.

– Dva lansera su uništena na železničkoj stanici Družkovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), gde je eliminisano i oko 120 ukrajinskih vojnika. Drugi uništeni par lansera HIMARS nalazio se u blizini Kramatorska, koji je pod ukrajinskom kontrolom, odakle je gađao druge gradove u DNR – kazali su iz ruskog ministarstva, dodavši da je devet raketa HIMARS oboreno u blizini linije vatre u Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti.
Osim toga, ruska avijacija je gađala i pozicije ukrajinske “strane legije” u blizini Kramatorska i Masljakovke, ubivši pritom 130 plaćenika.

Na ukrajinsko veličanje nacista ovoga puta su, iznenađujuće, reagovali i iz SAD. Američki istraživač u oblasti političkih nauka i istorije na Univerzitetu “Džon Hopkins” Jevgenij Finkel, koji je ranije optuživao Rusiju za genocid nad Ukrajincima, komentarisao je da je post Vrhovne rade “užasavajući”.

Bandera bi mrzeo demokratsku, liberalnu Ukrajinu. On bi ubio njenog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je jevrejskog porekla – napisao je Finkel na Tviteru.

Kritike na račun Kijeva izneo je i novinar izraelskog lista “Haarec” Sem Sokol, koji je Banderu nazvao “ukrajinskim ultranacionalistom i antisemitom, čiji su sledbenici učestvovali u etničkom čišćenju Jevreja i Poljaka tokom Drugog svetskog rata”.

Pratite nas na društvenim mrežama