in

ZAPAD ĆE PRIREDITI ŠOK KIJEVU NA JESEN! “Gorka” prognoza poznatog eksperta, jedna stvar sada ide Putinu na ruku, ozbiljna greška je napravljena!

– Rat je teže okončati što duže traje. I svake nedelje je sve teže – kaže Najl Ferguson. Poznati škotski istoričar trenutno je profesor na Univerzitetu Harvard i napisao je brojne analize o političkim i istorijskim temama.

– Problem sa ukrajinske tačke gledišta: „Nažalost, vreme ide u Putinovu korist. Iako je ruska invazija na početku bila katastrofalna, Kijevu postaje sve teže da pobedi – rekao je Ferguson u intervju za Fokus.

On ocenuje da je “Putin dobio na vremenu da promeni svoju strategiju i umesto da osvoji Kijev i okupira celu Ukrajinu, fokusirao se na Donbas.

– Sada Rusija vodi rat na iscrpljivanje bez prekida vatre. To ide na kartu Putina navodi Ferguson.


UKRAJINA VIŠE NE KRIJE, SPREMAJU MASOVNO UDARE NA RUSKU TERITORIJU?! Predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost: Dobro poznajemo sve lokacije sa kojih napadate!


I UKRAJINA JE DANAS POTVRDILA! PALA JE U RUSKE RUKE!

I UKRAJINA JE DANAS POTVRDILA! PALA JE U RUSKE RUKE!

 

Veliki problem je, međutim, pitanje buduće podrške Zapada, pre svega SAD. Suština stvari: Doslednost, kaže istoričar.

– SAD su Ukrajini već dale pomoć od 50 milijardi dolara. Hoće li dati još 50 u drugoj polovini godine? A sledeće godine? – pita Ferguson, dajući sumornu prognozu: Putin zna da jedinstvo Zapada u odbrani Ukrajine ima rok trajanja.

Na Zapadu već dolazi do zamora od rata. Uz to, Vašington je napravio ozbiljne taktičke greške, smatra istoričar.

– Administracija Džoa Bajdena nije učinila ništa da rano okonča ovaj rat – rekao je Ferguson.

Reuters

Najl Ferguson smatra da će se uskoro potegnuti pitanje podele Ukrajine

Razlog: Verovala je da bi bilo loše za Putina da rat potraje duže. Međutim, to se nije obistinilo, kao ni nade u Putinovo povlačenje ili čak dvorski puč.

– Po mom mišljenju, to je bila greška – kritikuje Ferguson, pa pojašnjava:

– Rat je trebalo da se završi kada je Rusiji bilo loše, a Ukrajini dobro. Umesto da teži okončanju rata, Bajden je odleteo u Poljsku, nazvao Putina ratnim zločincem i pozvao na njegov pad. Sada je prekasno. Rusija je sve jača, a Ukrajina slabija

Ferguson ne veruje da će Rusija odustati od svojih ciljeva zbog sankcija koje su joj uvedene:

– Nikada nisam verovao u delotvornost sankcija. Sve dok Rusija može da prodaje gas i naftu, rublja će ostati jaka i Rusija će opstati.

Ferguson, međutim, predviđa da će ruska blokada hrane dovesti do inflacije na Zapadu i potencijalno gladovanja u Africi.

– To će samo povećati pritisak, a onda dolazi do neizbežne posledice. Do jeseni, odlučnost Zapada da podrži rat će pasti. Tražiće od Ukrajine da napravi teritorijalne ustupke i de fakto će početi podela zemlje – zaključuje Ferguson.

Pratite nas na društvenim mrežama