in

(VIDEO) RUSIJA U HAOSU POSLE OBJAVE O MOBILIZACIJI – KRENULA MASOVNA BEŽANIJA! Građani satima čekaju da pređu granice OVIH zemalja!

(VIDEO) RUSIJA U HAOSU POSLE OBJAVE O MOBILIZACIJI – KRENULA MASOVNA BEŽANIJA! Građani satima čekaju da pređu granice OVIH zemalja!

Avinske karte za destinacije gde Rusima nije potrebna viza su rasprodane, dok su preostale karte prema pisanju medija dostupne su tek za petak, i to po ceni od hiljadu evra naviše.

Na rusko-gruzijskom graničnom prelazu Verhnjij Lars stvorila se nepregledna kolona, hiljade ruskih državljana beži iz zemlje zbog najavljene mobilizacije. Gruzijske granice su i dalje otvorene, međutim mediji pišu da su vojno sposobnim muškarcima zabranjen ulazak u tu zemlju.


TURSKOJ PRETI IZBACIVANJE IZ NATO? SADA SU ŠVEDSKA I FINSKA U ALIJANSI, A ANKARA DUGO SEDI NA DVE STOLICE… “Već se razmišljalo o tome i kada su kupili S-400”, navodi Si-En-En


HITAN SASTANAK U NJUJORKU! Šefovi diplomatija EU razgovaraće o Putinovoj odluci o mobilizaciji!

HITAN SASTANAK U NJUJORKU! Šefovi diplomatija EU razgovaraće o Putinovoj odluci o mobilizaciji!

Takođe, u isto vreme raste broj Rusa koji pokušavaju da pređu Finsku granicu, to je jedina granica koja je još uvek otvorena za ruske civile sa šengenskim vizama, koji pokušavaju da pobegnu iz zemlje. Pribaltičke članice EU, Litvanija, Estonija i Letonija koje se graniče sa Rusijom, već su najavile da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji beži od mobilizacije u Rusiji!

„Odbijanje da ispuni svoju građansku dužnost u Rusiji ili želja da se to učini, ne predstavlja dovoljan osnov za dobijanje azila u drugoj zemlji“, rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalum.

MInistar inostranih poslovna Letonije Edgars Rinkevičs naveo je bezbednosnu zabrinutost zbog pomenute situacije, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije saopštilo je da će svaki slučaj azila biti posebno razmatran.

Rusi odbijeni na granicama

Poljska, Litvanija, Estonija i Letonija počele su da odbijaju ruske državljane sa svojih granica u ponedeljak u ponoć, objasnivši da ne bi trebalo da putuju dok je njihova zemlja u ratu sa Ukrajinom.

Više od 1.311 ljudi uhapšeno je širom Rusije na protestima protiv mobilizacije, saopštio je ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.

Zabrana isključuje ruske disidente koji traže utočište u EU, zajedno sa vozačima kamiona, izbeglicama i stalnim stanovnicima zemalja EU, kao i onima koji posećuju članove bliskih porodica

O masovnom egzodusu Rusa piše i FlightRadar, poznati sajt koji se bavi praćenjem letova. Oni su objavili kratak video snimak na kome se vidi vazdušni saobraćaj iz Moskve i Sankt Peterburga snimljen jutros.

Na snimku se vidi da je saobraćaj pojačan, a većina letova je završila u Turskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama