in

UPOTREBLJIVO DO I NAJBOLJE UPOTREBITI DO! Nutricionistkinja otkriva KOJA je razlika i KADA smete da jedete nakon isteka roka!

UPOTREBLJIVO DO I NAJBOLJE UPOTREBITI DO! Nutricionistkinja otkriva KOJA je razlika i KADA smete da jedete nakon isteka roka!

Sigurno ste makar jednom pogledali neku hranu i rekli “ma dobra je, može da se jede”, ne obraćajući pažnju na rok upotrebe, označen na pakovanju. 

Iako ta odokativna procena često može da bude ispravna, nutricionistkinja Marija Đurković navodi da bi ipak trebalo da pratite oznake, ali znate razliku između “upotrebljivo do” i “najbolje upotrebiti do”:

– Rok upotrebe predstavlja vrstu garancije proizvođača da je proizvod do naznačenog datuma bezbedan i nutritivno vredan, ukoliko je skladišten i čuvan prema propisanim uslovima. Nakon navedenog datuma proizvođač ne garantuje da je proizvod bezbedan, što znači da ga na sopstveni rizik konzumirate.

A da li znamo šta znače oznake koje definišu rok upotrebe i da li je stvarno toliko strašno ako nešto pojedemo i po isteku roka?

Da li će hrana biti neškodljiva i nakon tog naznačenog datuma, zavisi od mnogo stvari: sastava, tehnološkog postupka proizvodnje, postupka sterilizacije, prehrambenih aditiva koje sadrži, ambalaže, načina i mesta čuvanja…

Ali neko pravilo kojim biste trebali da se vodite (osim intuicijom koja je u slučaju dileme “pojesti ili ipak ne?” često nepogrešiva), jeste i praćenje oznake koja kaže da li neki proizvod ima striktan rok upotrebe ili samo preporuku do kada je najbolje upotrebiti ga.

 

Shutterstock

devojka gleda rok upotrebe

UPOTREBLJIVO DO: Ova oznaka mora sadržavati dan, mesec i godinu do kada se namirnica sme upotrebljavati. Koristi se za hranu kraćeg roka trajnosti i nakon tog datuma konzumiranje iste je zabranjeno. Ovde slobodno zanemarite intuiciju, jer uprkos sasvim ok izgledu i mirisu, može izazvati stomačne probleme, pa i dovesti do trovanja.


UMOTAVATE OSTATKE HRANE U ALUMINIJUMSKU FOLIJU? OVO je razlog zbog kog ćete to ODMAH prestati radite!

UMOTAVATE OSTATKE HRANE U ALUMINIJUMSKU FOLIJU? OVO je razlog zbog kog ćete to ODMAH prestati radite!


OMLET – PALAČINKICE SA TOPLJENIM KAČKAVALJEM! Slastan doručak, gotov za samo par minuta! (VIDEO)

OMLET - PALAČINKICE SA TOPLJENIM KAČKAVALJEM! Slastan doručak, gotov za samo par minuta! (VIDEO)

Te namirnice su najčešće sveže i prerađeno (nesušeno) meso, pogotovo pileće, riba, mleko i mlečni proizvodi. Ove namirnice su pogodne za razvoj mikroorganizama koji su štetni po ljudsko zdravlje.

NAJBOLJE UPOTREBITI DO: Ova oznaka sadrži dan, mesec i godinu ili mesec i godinu ili samo godinu do kada se namirnica sme upotrebljavati. Koristi se po pravilu kod hrane koja ima duži rok trajanja i ona se bezbedno može konzumirati do poslednjeg dana u mesecu koji je naveden, nakon čega se smatra nepogodnom za dalju upotrebu, ali to ne znači da je i zdravstveno neispravna, nego samo gubi neka svoja svojstva, kvalitet i nutritivnu vrednost.

Na kraju, postoje i takve vrste namirnica koje ne zahtevaju isticanje roka upotrebe, kao što su sveže voće i povrće, sveži pekarski proizvodi i suvi sitni kolači, šećer, so, sirće…

BONUS VIDEO:

Pratite nas na društvenim mrežama