in

UBIJEN DRUGI ČOVEK AL KAIDE! Hitno se oglasio Bajden, otkriveni detalji tajne operacije CIA, mesecima je razrađivan plan likvidacije

UBIJEN DRUGI ČOVEK AL KAIDE! Hitno se oglasio Bajden, otkriveni detalji tajne operacije CIA, mesecima je razrađivan plan likvidacije

“Sada je pravda zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema”, rekao je Bajden obraćajući se iz Bele kuće.

Američki predsednik, koji se oporavlja od korona virusa, istakao je da je, nakon višemesečnog planiranja, dao konačno odobrenje za “precizni udar” na 71-godišnjeg vođu Al Kaide. On je dodao sa će ubistvo Al Zavahirija doneti olakšanje porodicama skoro 3.000 žrtava terorističkog napada u SAD 11. septembra 2001. godine.

Bajden je naglasio da Avganistan nikada više neće biti bezbedno utočište za teroriste, prenosi Bi-Bi-Si.

“Bez obzira na to koliko će dugo trajati, bez obzira na to gde se krijete, ako ste pretnja našem narodu, SAD će vas naći i likvidirati”, rekao je Bajden, a dodaje Rojters.

On je dodao da je Al Zavahiri organizovao i druge nasilne akte, uključujući samoubilački bombaški napad na američki razarač “US S Cole” u oktobru 2000. godine, kada je stradalo 17 američkih mornara, kao i napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, u kojima je ubijeno 223 ljudi.

Oglasio se i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je rekao da su talibani grubo prekršili Sporazum iz Dohe, mirovni sporazum iz 2020. godine, koji su potpisale SAD i talibani radi okončanja Acganistanskog rata.

Reuters

Predsednik SAD Džo Bajden se hitno obratio naciji

“Suočeni sa nespremnošću ili nesposobnošću talibana da ispoštuju svoje obaveze, nastavićemo da podržavamo avganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i da se zalažemo za zaštitu njihovih ljudskih prava, naročito žena i devojčica”, poručio je Blinken.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid potvrdio je da je došlo do napada i snažno ga osudio, nazivajući ga kršenjem “međunarodnih principa”. Al Zavahiri je ubijen u protivterorističkoj operaciji koju je u nedelju sprovela CIA u Kabulu na balkonu “sigurne kuće”, koju je delio sa drugim članovima svoje prodice. Navodno je likvidiran uz pomoć drona.

Nije bilo drugih žrtava u napadu.

Al Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom, koga su američke snage likvidirale 2011. u Pakistanu.
 

Pratite nas na društvenim mrežama