in

PUTIN NAPRAVIO ZLATNU RUBLJU, ZAPAD NIJE MOGAO NI DA ZAMISLI STRAŠNIJI SCENARIO! Ekonomski sistem koji je nametnula Amerika je pao!

Ruski predsednik Vladimir Putin rešen je da sruši aktuelni svetski ekonomski sistem, koji je Amerika nametnula pre više od 50 godina, ocena je analitičara. Oni kažu da je prvi korak u tom smeru već napravio tako što je prošle nedelje vezao vrednost rublje za zlato i praktično napravio zlatnu rublju. 

Budući da je objavio da će gas prodavati isključivo za rublje, to znači da će u jednom trenutku taj energent moći da se plaća i u zlatu. Očekuje se da Putin isto uradi i sa naftom, nakon čega će ga najverovatnije slediti i ostale zemlje izvoznice tog energenta. Ukoliko se to zaista i dogodi, mehanizam prema kojem se na svetskim berzama skoro sve kupuje za dolare biće zamenjen novim, viševalutnim sistemom.

Povratak zlatu

Centralna banka Rusije 28. marta odredila je fiksnu cenu zlata, koja iznosi 5.000 rubalja za jedan gram. Time se Rusija vratila zlatnom standardu prvi put posle više od veka.

Ekonomski analitičar Ronan Menli, stručnjak za plemenite metale iz Singapura, objašnjava da je Rusija određivanjem fiksne cene zlata u rubljama zapravo vezala svoju valutu za zlato, kojim se sada trguje isključivo u dolarima. Na taj način postavljena je gornja granica vrednosti rublje u odnosu na američku valutu.


IZGLEDA KAO DA MRTVI LJUDI LEŽE PORED PUTA, A ONDA – ŠOK! Rusi tvrde da je raskrinkana još jedna LAŽNA VEST IZ UKRAJINE! (VIDEO)


NAJVEĆA EVROPSKA PRIVREDA PRED PROPAŠĆU, OGLASIO SE DIREKTOR MOĆNOG BASF-a… Ako Berlin “zacepi” i stavi rampu za ruski gas, to neće biti pucanj u nogu, već u GLAVU!

NAJVEĆA EVROPSKA PRIVREDA PRED PROPAŠĆU, OGLASIO SE DIREKTOR MOĆNOG BASF-a... Ako Berlin zacepi i stavi rampu za ruski gas, to neće biti pucanj u nogu, već u GLAVU!

– Ako rublja nastavi da jača, to će se odraziti na cenu zlata, koja će skočiti. Ukoliko zapadna tržišta pokušaju da spuste cenu zlata u dolarima, neće moći to da urade ukoliko ne oslabe rublju. U suprotnom će sve manipulacije izaći na videlo – kaže Menli.

EVROPA PUKLA KAO ZVEČKA, PUTIN IM UVEO RUBLJU! Oni se kao malo bunili, pa odreda PRIHVATILI RUSKU VALUTU! Šta reći, toliko o moći i jedinstvu EU!

On dodaje da se očekuje da Rusija svu robu počne da naplaćuje u rubljama i zlatu.

– Rusija je najveći izvoznik gasa na svetu i treći najveći izvoznik nafte. Vidimo da Putin zahteva da se gas kupuje isključivo u rubljama. S obzirom na to da je rublja sada vezana za zlato, to znači da je i gas preko rublje vezan za zlato. Isto to Putin može da uradi sa naftom. Ako Rusija počne i za naftu da zahteva rublje, i taj energent će indirektno biti vezan za zlato. Nakon toga Rusija može da počne da prihvata zlato za svoje gas i naftu. To zapravo može da se primeni i na bilo koju drugu robu, a čuli smo najave da će Rusija početi sve da izvozi u rubljama – kaže Menli.

Reuters/Fotoilustracija

Prema njegovim rečima, Kremlj tom promenom u svetskom monetarnom sistemu može iz korena da izmeni globalni trgovinski mehanizam. On predviđa da će rublja postati najveća globalna valuta.

– Gas je vezan za zlato preko rublje, a tako će biti i sa naftom. Ako Rusija prihvati plaćanje u zlatu za svoje energente, sliće joj se velike količine tog plemenitog metala u rezerve. Tako će Rusija zapravo dobiti takozvanu zlatnu rublju – ističe ekonomski analitičar.

Kina i Indija prve odbacile dolar

Rusija sa Kinom već ima dogovor o trgovini određenom robom u domaćim valutama – rubljama i juanima. Prošle nedelje je takav dogovor napravljen i sa Indijom. To, prema ocenama stručnjaka, već predstavlja pretnju dolaru, budući da je Moskva napravila sporazum sa dve najmnogoljudnije zemlje na svetu. Za trgovinu u domaćim valutama sa Rusijom zainteresovane su i ostale članice BRIKS-a, kao i još nekoliko zemalja u Aziji.

Menli kaže da centralne banke širom sveta pomno prate šta se dešava.

– Sve centralne banke, osim zapadnih, čekaju trenutak kad će Rusija početi da naplaćuje naftu i gas u zlatu. Nezapadne zemlje biće zainteresovane da slede primer Rusije. Pogledajte ko su najveći proizvođači nafte i gasa – Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar. Kako urušavanje dolara bude napredovalo, sve te zemlje želeće da njihova valuta profitira od toga i tako će nastati multivalutni platni sistem – objašnjava Menli.

Početak kraja

On podseća da je od 1971. glavna svetska rezervna valuta dolar, koja ima uporište u nafti, a ne u zlatu.

POTOMCI ĆE OVO PAMTITI! SRBIJA JE REKLA NE ZAPADNOJ DIKTATURI! Pokazala je po ko zna koji put da je SVOJA, SLOBODNA I NEZAVISNA!

– Era takozvanog petrodolara bila je moguća zato što je svet prihvatio da naftu kupuje u američkoj valuti i zbog toga što su SAD imale moć da spreče pojavu bilo koje konkurentske valute. Međutim, sada smo svedoci početka kraja tog pedesetogodišnjeg sistema i rađanja novog multivalutnog mehanizma s uporištem u zlatu. Najveće zemlje izvoznice, poput Kine, i nacije koje izvoze naftu sada osećaju da je vreme za prelazak na pravedniji monetarni sistem. O tome se vode razgovori već godinama. Iako je još rano za predviđanje kako bi to moglo da utiče na dolar, on će u svakom slučaju posle ovog perioda biti znatno slabiji i manje uticajan, ako ne i potpuno uništen – zaključio je Menli.

 

Pratite nas na društvenim mrežama