in

Prota Serafim: Nema povređenih u pozaru u manastiru Svete Trojice!

“Pretpostavljamo da je pukao odžak i da je iz odžaka izašla vatra i zahvatila krovnu konstrukciju koja je čitava od čamovine i zapalila je oba ova sprata koja su bila od drveta. Vatra je stigla do prizemlja i tu se zastavila jer je tu jedino bila ploča”, izjavio je prota Serafim.

Vatra je, prema njegovim rečima, izbila negde pred večernju službu, nakon čega je, kako kaže, odmah naredio evakuciju, pošto se videlo da je vatra već zahvatila veliki deo krova.

“Odmah smo zvali vatrogasce koji su zaista hitno došli. Međutim, njihova kola su se zaglavila na uzbrdici zbog leda, a onda, kada su prošla, već nije bilo dovoljno vremena i vatra je zahvatila celi konak”, izjavio je prota, dodajući da su ubrzo došli i drugi vatrogasci.

Komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Ljubovija Zoran Tomić je za Tanjug rekao da je njegova jedinica primila dojavu u 18.10 časova da u naselju Podnemić gori konak manastirskog kompleksa Bele vode.

Nakon toga je, kako kaže, na lice mesta odmah krenula dežurna ekipa.

Po dolasku na lice mesta je, kako navodi, krovna kontrukcija objekta već je bila zahvaćena požarom, a problem je, prema nejgovim rečima, od starta predstavljala međuspratna konstrukcija, koja je u potpunosti bila od drvene građe.

printscreen facebook

To je prouzrokovalo da se požar brzo proširio i na spratni deo objekta.

“Imali smo veliki problem prilikom dolaska na lice mesta zbog nepristupačnog puta, jer je ovo planinsko delo. Bilo je leda i kamioni su proklizavali, pa je moralo da se uključi i javno preduzeće kako bi nam pomoglo na jednoj lokaciji da izvuče dva kamiona”, izjavio je Tomić.

Sve to je, prema njegovim rečima, uticalo na nešto kasniju lokalizaciju požara, koji je stavljen pod kontrolu oko 20.25 časova.

U intervenciji gašenja požara je učestvovalo 11 pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice Ljubovija, a u pomoć su priskočile i kolege iz vatrogasne jedinice Mali Zvornik, iz Bajine Bašte i iz Bratunca u Republici Sprskoj.

Bonus video