in

OVO NIKO NIKADA VIŠE NEĆE URADITI! Pogledajte NAJLEPŠI gol Pelea koji je dao u KARIJERI! (VIDEO)

OVO NIKO NIKADA VIŠE NEĆE URADITI! Pogledajte NAJLEPŠI gol Pelea koji je dao u KARIJERI! (VIDEO)

Posle osvojene titule Svetskog šampiona sa Brazilom, godinu dana kasnije, Pele je izveo najbolji potez u istoriji fudbala.

Bila je to ligaška utakmica između Atletiko Juventusa i Santosa, odigrana 1959. godine. U 81. minutu, pri rezultatu 0:3, Dorval je probio po desnom boku, dovukao je do visine šesnaesterca i uputio centaršut. Tačka fokusa – Pele.

Hulinja ostavlja iza sebe u prijemu. Prvi ‘sombrero’! Pele ne dozvoljava da lopta padne ne zumlju. Na njega idu Homero, pa Klovis. Drugi i treći ‘sombrero’! Ispred je još samo golman Mao de Onša, Pele želi da krasota traje… Rano je za egzekuciju. Potpomaže se kolenom, lopta je i dalje u vazduhu, ali pod njegovom apsolutnom kontrolom… Ide i četvrti ‘sombrero’! De Onša leti u prazno, upada u kišnicu ispred sebe. Stigao je taman da se okrene i vidi kako Pele glavom ubacuje loptu u praznu mrežu.

Na stadionu – tajac!


OSTAVIO SI VELIKI TRAG! Dragan Stojković Piksi o Peleu: Bila je prava čast biti u prisustvu legende


PRE PELEA, 10 JE BIO SAMO MOJ BROJ! Nejmar slomljen zbog smrti fudbalske legende

PRE PELEA, 10 JE BIO SAMO MOJ BROJ! Nejmar slomljen zbog smrti fudbalske legende

De Onša ga prekida. Prvi je počeo da aplaudira. Priključuju mu se ostali saigrači, publika. Oko 10.000 srećnika. Pele slavi. Visok skok, raširene noge i pesnica iznad glave koja seče vazduh. Slika što ostaje za sva vremena. Svaki naredni gol slaviće na isti način…

Pošto se i pola veka nakon što se dogodio o tom golu pričalo i pisalo kao o najlepšem u Peleovoj karijeri, Brazilci su odlučili da naprave kompjutersku animaciju. Uz pomoć živih svedoka sa tribina i samih aktera utakmice, programeri su sakupili sve potrebne informacije i prionuli na posao.

“Godine su nesumnjivo ulepšale sećanja, ali suština ostaje ista – ovo jeste Peleov najlepši pogodak – pisali su brazilski mediji kada se klip pojavio.

Bonus video

Pratite nas na društvenim mrežama