in

OTKRIVAMO! Ponoš ukidao vojsku po naređenju ambasada! ĐILASOV KANDIDAT NATO MARIONETA!

Đilasov kandidat za predsednika Zdravko Ponoš naredio je ukidanje 63. padobranske i 72. specijalne brigade Vojske Srbije neposredno pošto je obavio konsultacije u jednoj zapadnoj ambasadi u Beogradu, otkriva Informer.

Naši odlično obavešteni diplomatski i bezbednosni izvori kažu da je prvi zahtev za ukidanje legendarnih srpskih vojnih jedinica iz NATO pakta stigao još neposredno posle Petog oktobra. Ipak, sve do Ponoša niko se nije usudio da to i učini.

Trn u oku NATO

Prvi koraci ka ukidanju 63. i 72. brigade učinjeni su 2005. godine u vreme SCG, dok je načelnik Generalštaba bio general Ljubiša Jokić, inače crnogorski kadar. Ponoš je tada bio Jokićev zamenik i on je pripremio novu sistematizaciju, kojom je bilo predviđeno ukidanje elitnih brigada.


PONOŠ: NATO JE NAJBOLJI! Naša vojska mora da bude kao NATO!


PONOŠ NE ZNA DA PUCA IZ PIŠTOLJA, A ZABRANIO POMINJANJE KOŠARA! Vučićević raskrinkao Đilasovog kandidata za predsednika!

PONOŠ NE ZNA DA PUCA IZ PIŠTOLJA, A ZABRANIO POMINJANJE KOŠARA! Vučićević raskrinkao Đilasovog kandidata za predsednika!

– Zdravko Ponoš je načelnik Generalštaba postao 2006. godine i jedna od prvih njegovih odluka bilo je ukidanje 63. i 72. brigade. On je odluku o tome saopštio saradnicima u Generalštabu neposredno pošto se vratio sa konsultacija u zapadnoj ambasadi u Ulici kneza Miloša. Najmanje trojica bliskih Ponoševih saradnika oštro su se pobunila protiv toga, ali je on ostao neumoljiv. Rekao je: “To je nalog s vrha, a i stranci baš insistiraju” – prenosi izvor Informera, u to vreme visokopozicionirani pukovnik na službi u Generalštabu.

ATA Images

On kaže da su dve elitne brigade Vojske Srbije smetale NATO paktu jer su se tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, a naročito tokom agresije 1999. godine, pokazale kao najsposobnije i najprofesionalnije jedinice.

– Specijalci 63. i 72. brigade na Kosovu su 1999. pružili najjači otpor pokušajima agresorskih trupa da uđu na teritoriju Srbije. Zato su oni bili trn u oku NATO i zato su ovi već krajem 2000. zatražili ukidanje obe jedinice. Ipak, sve do Ponoša nikome nije palo na pamet da to zaista i uradi – objašnjava naš sagovornik.

Kako saznajemo, Ponoš je prilikom ukidanja dve elitne brigade naredio i da se “svi viškovi ljudstva” penzionišu.

– Gotovo svi oficiri i podoficiri i iz 63. i 72. brigade, ali i iz drugih jedinica koji su se istakli u borbama na Kosovu bili su, po Ponoševom narerđenju, oterani u penziju. Neki od njih tada nisu imali ni navršenih 45 godina života. Naša vojska je tada za samo nekoliko meseci kadrovski osakaćena – ogorčen je naš sagovornik, koji kaže da se Ponošu tada suprotstavilo više podređenih oficira, ali da su i svi oni zbog toga kažnjeni. Neki su penzionisani kao naš izvor, neki su prekomandovani i degradirani, a neki potpuno zaustavljeni u napredovanju u službi.

Informer DN

– Paralelno sa ukidanjem naših elitnih jedinica Ponoš je, takođe po naređenju NATO ambasada, naredio i masovno uništavanje “viška naoružanja i vojne opreme”. Tada je za manje od godinu dana uništeno i u bescenje rasprodato, velikim delom u staro gvožđe, više od 400 tenkova i oklopnih borbenih vozila, 50 helikoptera i 40 aviona. Tada smo za 150 dolara nekakve naknade od nekakvog NATO fonda uništavali “strele” koje su tada mogle da se prodaju za više od 1.000 dolara po komadu, a danas na tržištu dostižu cenu i od 2.500 dolara! – prenosi izvor Informera.

Osakaćena vojska

Prema njegovim rečima, u vreme Zdravka Ponoša vojska je kadrovski i materijalno toliko osakaćena da nije mogla godinama da se oporavi.

– Koliko god Ponoš bio administrativac, ćata bez trupnog iskustva, jasno je da on te odluke nije donosio sam, već da mu je tako naređivano iz NATO pakta – nema nikakve sumnje naš sagovornik.
I dok Zdravko Ponoš juče nije hteo da komentariše naša saznanja, ministar policije i bivši ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je za Informer da Vojska Srbije u svojoj modernoj istoriji ne pamti takvu štetočinu kao što je bio Zdravko Ponoš.

Štetočina

Ako bi Ponoš, ne daj Bože, pobedio na izborima, bojim se da sada ne bi ukidao elitne vojne jedinice nego i čitavu Vojsku Srbije

Aleksandar Vulin

– Stotine tenkova, borbenih vozila helikoptera, aviona, raketnih sistema sačuvali smo od NATO bombi, ali nismo uspeli da ih sačuvamo od NATO Ponoša. Čovek koji je ukinuo 63. i 72. brigadu odmah pošto je postao načelnik Generalštaba sada bi da bude predsednik i vrhovni komandant?! Ako bi, ne daj Bože, pobedio, bojim se da sada ne bi ukidao elitne vojne jedinice nego i čitavu Vojsku Srbije – sarkastičan je ministar Vulin.

Informer je u ponedeljak Zdravku Ponošu javno postavio 11 pitanja za koje mislimo da su od velikog javnog interesa. Do danas nismo dobili odgovor ni na jedno od tih pitanja.
 

11 pitanja na koja Ponoš ne sme da odgovori

1. Kako je tačno, gde i kada zaradio dva luks stana i četiri garaže na Vračaru?

2. Zašto je i kako od 1991. do 1995. izbegavao da se, kao ostali oficiri iz Krajine, pridruži Vojsci RSK?

3. Zašto je doneo odluku o ukidanju 63. padobranske i 72. specijalne brigade? Da li je to bio nalog NATO?

4. Koliko je tačno tenkova, aviona, helikoptera i ostale vojne tehnike rashodovano, uništeno i isečeno u staro gvožđe za vreme njegovog rukovođenja Vojskom?

5. Da li je krajem jula 1995. godine otišao u Knin i u Srbiju prebacio svoju familiju? Da li je tada znao da se sprema ‘Oluja’?

6. Gde je bio i šta je tačno radio tokom NATO agresije 1999?

7. Da li je 2001. postao član Atlantskog NATO saveta iako je oficirima zakonom strogo zabranjeno takvo članstvo?

8. Da li je od 2001. do 2005. od hrvatske službe dobijao spiskove naših oficira protiv kojih se vodi istraga zbog ‘ratnih zločina’? Da li je o tome obavestio pretpostavljene?

9. Kada je tačno, gde i kako podneo zahtev za hrvatski pasoš? Da li je o tome obavestio nadređene?
10. Koliko je novca prebačeno na njegove privatne račune sa računa CIRSD-a? I po kojim sve osnovama?

11. Gde je zaposlena i čime se bavi Zdenka Franje Ponoš? Odakle Zdravkovoj supruzi stotine hiljada evra da bude suinvestitor u izgradnji stambenih objekata u centru Beograda?